Jelenleg még csak tárgyalnak róla, májusban előterjeszthetik, szeptembertől pedig hatályba is léphet a pedagógusok bérének általános, hat százalékos emelése.

 

Peter Plavčan minderről a Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) képviselőivel tárgyal. Ezt követően a szakszervezetek elé kerül a fizetésemelés kérdése.

 

Az oktatásügyi miniszter májusban tervezi annak a törvénytervezetnek a benyújtását, mely hat százalékos fizetésemelést irányozna elő a tanároknak, mégpedig ez év szeptember elsejétől.

 

 hirdetes_400x285  

Magasabb fizetés mindenkinek

 

A béremelés érinteni fogja a pedagógusokat és a szakmai dolgozókat is, úgy az óvodákban, mint az alap-, a művészeti iskolákban vagy a szabadidőközpontokban, melyeknek a községek a fenntartóik.

 

A ZMOS azonban hosszú ideje arra figyelmeztet, hogy a községeknek nincs pénzük ilyen mértékű fizetésemelésre.

 

Pavol Ondek szakszervezeti vezető szerint a szaktárcának rendelkezésére áll az az anyagi keret, mellyel biztosíthatja a megnövekedett bérkiadásokat az átruházott hatáskörök alapján. Elmondása szerint a hiányzó pénzügyi keretet az adott községeknek kell megtalálniuk.

 

Kérdés, honnan lesz rá pénz

 

A ZMOS szerint az is elfogadhatatlan, hogy a fizetésemelésre év közben kerülne sor. A jelenlegi rendszerben az alap és középiskolák finanszírozása a hatásköri törvény alapján a normatív támogatásokon keresztül biztosítja az állam a diákok fejkvótáján keresztül.

 

A többi oktatási intézmény fenntartói a városok és falvak, melyek a helyi adókból fedezik az intézmények működtetését.

 

Kép és forrás: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!