Nagyszombat megye legfelsőbb vezetése teljes mértékben támogatja azokat a jogos igényeket, amelyet két csallóközi település, Vajka és Nagybodak  polgármesterei fogalmaztak meg a Robert Ficónak szerdán postázott levelükben. Ez derül ki Tibor Mikuš megyeelnök Álló Donát vajkai polgármesternek küldött leveléből.

 

Amint arról tegnap már beszámoltunk, Vajka és Nagybodak polgármestere levélben fordult a szlovák miniszterelnökhöz. A kezdeményezést Nagyszombat megye vezetői is felkarolják.

 

Veszélyeztetett térségbeli falvaknak kellene minősíteni a bősi vízierőművet kiszolgáló felvízcsatorna mentén fekvő településeket, beleértve a jobbparton a külvilágtól elzárt Kis-Csallóközt is. Ezt az igényt megfogalmazó levelet írta meg a napokban Robert Fico miniszterelnöknek két érintett község nevében Álló Donát, Vajka és Világi Tamás, Nagybodak polgármestere.

 

 hirdetes_810x300  

Ezt a kérdéskört megvitattam megyénk alelnökeivel és Nagyszombat megye több képviselőjével. Ennek alapján kijelenthetem, hogy egyértelműen támogatjuk a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat részéről Vajka, Doborgaz és Nagybodak közös törekvéseit, legfőképpen pedig a rendszerszerű legiszlatív megoldást

 

– áll a levélben.

 

Tibor Mikuš szerint e rendszerjellegű lépések közé tartozik mindenképpen a kompon keresztül történő mikrobuszos utasszállítás jogos igényének a biztosítása. A megyeelnök rögtön hozzáteszi: e tekintetben a megye tárgyalni fog a felvízcsatornán túli falvakkal a szükséges segítség megadásáról.

 

Bízok abban, hogy olyan megoldásokat találunk, amelyek hozzájárulnak az Önök falvaiban élő lakosok életminőségének a javulásához

 

– állapítja meg levelében Nagyszombat megye elnöke.

 

Illusztrációs felvétel. Kép: webnoviny.sk

 

Rámutat arra is, hogy az legutóbbi három választási időszakban a megyei szervek lehetőségeikhez mérten igyekeztek segíteni elsősorban a felmerülő közlekedési gondok megoldásán. Ezt bizonyítja az is, hogy a jelenleg ingázó mikrobuszt – amely a  közelmúltban alapos javításra szorult – néhány éve teljes egészében megyei dotációnak köszönhetően sikerült beszerezni.

 

Berényi már tavaly támogatta a különleges státuszt

 

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke már 2016-ban, Vajka első irásos emlitésének 830, évfordulóján tartott novemberi ünnepségen  mondott beszédében támogatta Álló Donát vajkai polgármesternek azt a kezdeményezését, hogy az erőmű okán legyen egy sajátos státusza a bősi vízierőmű környékén lévő falvaknak.

 

Vajka első irásos emlitésének 830, évfordulóján tartott novemberi ünnepségen.

 

 

„Mint ahogy az atomerőmű környékén élő települések külön státuszt és támogatást kapnak, ezt a lehetőséget meg kellene adni a vízierőművek környékén élő embereknek is. Vajka összenőtt a Dunával. Ha a Duna békés, akkor erőt, nyugalmat sugároz, de ha nem békés, akkor veszélyt jelent. Ezt figyelembe kell venni az országnak, ezeknek a falvaknak különleges jogállása kell legyen. Ehhez nyilván a megyéről minden támogatást meg is adunk majd”

 

– mondta akkor Berényi.

 

A Körkép.sk értesülése szerint a jövő hét elején Nagyszombatba látogat a szlovák miniszterelnök, így a polgármesterek neki írt levelében felvetett témák is szóba kerülhetnek Robert Fico Tibor Mikušsal esedékes találkozóján.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Képek: Vajka archívuma

 

További ajánlott írások:

 

Levélben fordultak Robert Fico kormányfőhöz: Különleges státuszt a Kis-Csallóköznek!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!