Járdákat „betonoztak“ Serkében

 

Serke hosszú főutcáján az utóbbi években nagyon kemény munka folyt. Nehezteltek is az autósok, mert a munkagépek gyakran feltartóztatták őket. Ám, amikor látták a szorgalmasan folyó munkálatokat, neheztelésüket felváltotta a megértés és a tisztelet. Hogyne, hiszen ilyen nagyságrendű munkákat itt, Gömör déli részén mostanában nemigen látni.

 

Serke község a rimaszombati járás déli részén, a Rima völgyében helyezkedik el, a Gortva befolyásától délre. Észak-déli hosszanti elrendezését egyik oldalról a folyó a jó minőségű termőföldekkel, másik oldalról a lankás, fákkal borított dombok határolják. Kevesen tudják, de Serke, terjedelmes váruradalmának köszönhetően, a XV. század első felében szolgabírói járás székhelye volt, 75 faluval.

 

 hirdetes_810x300  

 

A községnek ma 940 lakosa van, a gazdaságilag aktív népesség 35 százaléka munkanélküli. Van református temploma, várromja, műemlék kastélya, óvodája és kisiskolája, vendégháza, falumúzeuma, kultúrháza, van községi parkja.

 

Kisfaludi Nándor, a község polgármestere elmondta, hogy az utóbbi években ezek a létesítmények mind felújultak. Nem kevés munkát és pénzt fektetett beléjük a község, nagyrészt állami támogatással. Elmondta azt is, hogy ma már zajlik bennük az élet, szintén nagyrészt állami támogatással nótaversenyt, falunapot, lovasversenyt rendeznek. Az iskola és óvoda felszereltsége a játszótérrel együtt a legmagasabb szintűek közé sorolható a járásban.

 

 

„Sok munkát végeztünk el az utóbbi években a fentieken kívül is.”

 

Nógatásomra a polgármester elmondta, hogy állami támogatással 12 szociális lakást építettek a rászorulók részére, 2009-ben három utcát aszfaltoztak le, kamerarendszert építettek ki. Természetesen önköltséggel és a lakosság támogatásával is sok munkát végeztek el, például kicserélték a nyílászárókat a középületeken, megjavították a hangszórókat. A munka hivatalnál is sikeresek voltak egyszeri pályázatokkal, terepmunkásokat és községi rendőröket alkalmaztak állami pénzen.

 

 

Amikor a járdás akciójukra terelődött a szó, felragyogott a polgármester szeme. „Hál´Istennek befejeztük, lekollaudáltuk, a hivatalok elismerték, hogy a munkákat a tervdokumentáció szerint végeztük el”. Elmondta, hogy az uniós tervezet négy részből tevődött össze: járdák kiépítése, temető út aszfaltozása, autóbusz megálló, közvilágítás bővítése.

 

 

Az eddigi legnagyobb akciójuk összértéke 440 000 euró. Fontos volt, hogy a járda elkészítése előtt lerakják az optikai telefon kábeleket (T-com céges beruházás 60 000 euró értékben) és a legmodernebb internet kábeleket (Gemernet beruházás, 30 000 euró értékben). Az előző években egy szakaszon lerakták a járdák alá a vízvezeték- és a csatornahálózatot a bekötésekkel együtt (cca. 300 000 eurós állami támogatással).

 

„Az akciók közbeszerzéssel kezdődtek, a község maximálisan meg van elégedve a kivitelező cégek hozzáállásával és az elvégzett munkákkal. A munkálatok szervezésétől féltem, de összejött a várakozásomon felül. Az érintett cégek tisztességesen álltak hozzá a munkákhoz, az embereik nagyon kompromisszumképesek voltak, minden esetben megegyeztek a lakosokkal. A helyiek is megértéssel fogadták, hogy ez ezzel jár. Nem is volt hiba.” mondta a polgármester.

 

 

„Már csak az aszfaltburkolat hiányzik, ez a megye hatáskörébe tartozik, de megvan rá az ígéret, hogy rövidesen az is meglesz.”

 

Félve kérdeztem meg, hogy mik a további terveik? Arra gondoltam, hogy ilyen nincs, mivel már minden kész van. Nos, tévedtem. A polgármester elmondta, hogy be szeretnék fejezni a víz- és csatornahálózatot, a kastély rekonstrukcióját és a vár romjainak a feltárását is. Követni fogják a kiírásokat, és azok feltételei szerint fognak pályázni.

 

 

Ennek érdekében az egyes akciók tervdokumentációját szeretnék idejében felújítani. Munkahelyteremtési lehetőségek, beruházások érdekében követni fogják a járás gazdasági és szociális fejlesztéséről szóló akciótervezetet, és próbálkoznak érdeklődő beruházni vágyókat ide vonzani.

 

Mi tehető hozzá mindehhez? Hofi Géza egyik előadásában azt mondta, hogy a járdát nem harcolni kell, hanem betonozni. Csak részben volt igaza. Eredmény akkor van, ha betonozzák is, és harcolnak is érte. Serke községnek mindkettő tisztességgel sikerült.

 

Mede Géza

Fotók: Serke község archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!