Már nem Németország, hanem Svájc a világ legélhetőbb országa. A „világ legjobb országának” idei ranglistáján a legjobb nyolcvan állam kapott helyet. Szlovákia lecsúszott róla, Magyarország, Csehország, Lengyelország ellenben szerepel rajta.

 

A rangsort az életszínvonal, az országok gazdasági ereje, nyitottsága, vállalkozói környezete, kulturális öröksége és szórakozási és kikapcsolódási lehetőségei szerint állították össze.

 

Lecsúsztak a némeket

 

 hirdetes_300x300  

Az US News és a World Report 21 ezer ember körében végezte felmérést. Az eredmény szerint Németország visszacsúszott az első helyről, a dobogó tetejét Svájc foglalta el.  A rangsort összeállítók szerint Svájcban magunk „mögött hagyhatjuk a populista hangulattal átitatott liberális nyugati politika viszontagságait”.

 

Németország a 4. helyre esett vissza, Kanada és Nagy-Britannia mögé. Az ötödik helyen Japán, a hatodikon Svédország végzett.   Az USA is lejjebb csúszott, a korábbi negyedikről a hetedik helyre. Természetesen ezért is Donald Trump megválasztását okolják, bár a megkérdezettek szerint nem a választások kimenetele, hanem inkább az azt megelőző kampány miatt vált kevésbé vonzóvá Amerika a szemükben.

 

A sokat bírált Oroszország a 27. helyet szerezte meg, Lengyelország a 31., Csehország a 37., Magyarország a 46. Magyarország a legtöbb pontot a kulturális örökségre a gazdaság nyitottságára és az életszínvonalra kapta. A karrierlehetőségek kategóriájában egyébként az előkelő 9. helyen végzett Kína után és Szaúd Arábia előtt (az erre vonatkozó rangsor ide kattintva tekinthető meg).

 

Magyarország értékelése. Forrás: usnews.com

 

A 80-as listán nem kapott helyet Szlovákia, annak ellenére, hogy körülöttünk minden ország szerepel rajta, még a háborúval sújtott Ukrajna is.

 

A felmérés azt is megállapította, hogy a megkérdezettek többség még mindig az USA-t tartja a világ legerősebb országának Oroszország előtt, bár a tavalyi évhez képest valamivel csökkent a két ország közti különbség.

 

Körkép.sk, Usnews.com

Nyitókép: fodors.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!