A D1-es autópálya Pozsony (Bratislava) és Nagyszombat (Trnava) közötti tervezett bővítés ellen fognak ma tüntetni a Triblavina csoport aktivistái, valamint Pozsonyivánka (Ivanka pri Dunaji), Cseklész (Bernolákovo), Horvátgurab (Chorvátsky Grob) és Pozsonyszőlős (Vajnory) települések lakosai.

 

A főváros Pozsonyszőlős városrészében található forgalmas úton, valamint a Szenci úton (Senecká cesta) szeretnék kifejezni elégedetlenségüket délután 4 órától az autópályára vezető gyűjtőutak nélküli bővítés miatt. Az aktivisták azért küzdenek, hogy megkönnyítsék a régiós közlekedést és biztosítsák a folyamatos közlekedést az autópályán. A tüntetés mindkét helyszínen mintegy 15 percig fog tartani.

 

Változtattak az eredeti terven 

 

 hirdetes_300x300  

„Szeretnénk, ha a kormány, a Közlekedésügyi Minisztérium, a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS)  az elfogadott közlekedési koncepció alapján építene autópályákat. Ellenezzük azoknak az utaknak és sztrádáknak az építését, amelyek csak a fejlesztőknek felelnek meg.” – állítják az aktivisták. A tüntetéssel szeretnék elérni, hogy az építkezés legyen összhangban a Pozsony megye által kidolgozott szakmai fejlesztési tervvel.

 

A közlekedésügyi tárca szakmai csoportja korábban azt javasolta a minisztériumnak, hogy a D1-es autópálya a jövőben a D4/D1 kereszteződésénél található pozsonysárfői (Blatné) csomóponttól kezdve négysávos legyen mindkét irányban teljes értékű leállósávval, Nagyszombatig pedig háromsávos rendszerben üzemeljen szintén egy leállósávval.

 

Az állam eredetileg hatsávos út építését tervezte két-két gyűjtősávval együtt, a szakértők szerint azonban ez nem lenne hatékony és gazdaságos. Az NDS idén februárban bejelentette, hogy a gyűjtősávok helyett inkább a Szenci utat szeretnék bővíteni. A gyűjtősávok a környékbeli falvak lakói számára jelentettek volna jobb felhajtási lehetőséget az autópályára.

 

Teraz.sk

kép: woonerf.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!