Az iszlám lesz a világ legtöbb lelket számláló vallása néhány évtizeden belül – derül ki a Pew Research Center washingtoni agytröszt tanulmányából.

 

A kutatás szerint a muszlimok demográfiai mutatói jóval egészségesebbek a világ többi részénél. 2010-ben a világ 23 százaléka volt muszlim, egyelőre a keresztények vannak többségben a világban (31,5 százalék).

 

Ugyanakkor a muszlimok száma nő évről évre a leggyorsabban, mégpedig olyan tempóban, hogy az évszázad végére maguk mögé utasíthatják a keresztényeket is. A tanulmány szerint 2050-re Európában a muszlimok aránya meghaladja majd a 10 százalékot.

 

 hirdetes_400x285  

A muszlimok zöme (62 százaléka) nem a közel-keleten, hanem Ázsiában és a csendes-óceáni térségben él, főleg Indonéziában, Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Iránban és Törökországban.

 

Az iszlám dominanciájának növekedése hátterében a jóval kedvezőbb demográfiai mutatók állnak. A muszlim nők átlagban 3,1 gyermeket nevelnek, a világ átlaga 2,3 gyermek, Európáé 1,55 (2013-as adat), Szlovákiáé pedig 1,3.

 

Ráadásul a muszlimoké a világon a legfiatalabb populáció, medián életkoruk 2010-ben 23 év volt (a medián életkor az a kor, amikor ugyanannyi a tőlünk fiatalabb, mint amennyi a tőlünk idősebb). Szlovákia medián életkora picivel kevesebb, mint 40 év.

 

HNonline.sk

Nyitókép: CTVnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!