Még mindig nincs lezárva az Igazi Csíki Sör ügye, ami ma a nagy multik és a helyi vállalkozások harcának egyik mintapéládjává nőtte ki magát. A magyar kormány felajánlotta támogatását a székelyföldi sörmanufaktúrának a Heineken elleni védjegyharcban.

 

A Hirado.hu szerint Lázár János miniszterelnökséget vezető magyar miniszter Orbán Viktor megbízásából látogatott az Igazi Csíki Sör gyárához, hogy

 

„felajánlja a magyar kormány segítségét Dávidnak a Góliát elleni harcban”

 

Lázár úgy fogalmazott, egyetlen magyar vállalkozást sem lehet lesöpörni az asztalról és egyetlen multinacionális vállalat sem élhet vissza hatalmával és erejével. A magyar kormány azt várja a Heinekentől, hogy az „élni és élni hagyni” elvet követve találjanak közös megoldást a székelyföldi gyártóval.

 hirdetes_810x300  

 

Csíki helyett átmenetileeg tiltott. Kérdés, győzhet-e egy multival szemben egy kisvállalkozás. Egy tökéletes világban ezt csak a fogyasztók válaszolhatják meg… Fotó: MTI

 

A kezdetek

 

A holland Heineken 2003-ban vásárolta meg a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (magyarul Csíki Prémmium) sörmárkát. 2014 novemberében azonban megjelent a Csíki Sör Manufaktúra Igazi Csíki Sör nevű márkája. Az elnevezés sértette a multi fülét, mert – bár saját márkáján csak románul használta a címkefeliratot – a székelyföldi magyar fogyasztókat már kevésbé tudta megszólítani.

 

A Heineken Romania szellemi tulajdon megsértése, tisztességtelen versenyelőny és kereskedelmi tevékenység címén perelte be az Igazi Csíki Sör gyártóját, a Lixid Project Kft-t. Követelte a gyártósor és raktárkészlet elkobzását, és kártérítés reményében egy garancialap létrehozását.

 

A Heineken indítványát alapfokon a Hargita megyei törvényszék elutasította, ugyanígy tett másodfokon a táblabíróság is. Erre a multi jobbnak látta a pert „barátságosabb” környezetbe helyeztetni át, és kérvényezte, hogy a pert az észak-romániai bíróságon folytassák. Arra hivatkozott, hogy ellenséges légkörben kell pereskednie a Székelyföldön, az alperes (az Igazi Csíki Sör) pedig a médián keresztül nyomást gyakorol rá.

 

Itt érdemes megjegyezni, hogy a „környezetváltás” valószínűleg egyértelműen megalapozta a későbbi, a Heinekennek igazat adó román döntést, hiszen a román média és politikum legnagyobb része tagadja Székelyföld, mint földrajzi egység létét. A multi beadványában ügyelt rá, hogy folyamatosan az „úgynevezett Székelyföld” szóösszetételt használja az alperes jellemzésében.

 

Vajon melyik márka lehetett sikeresebb Székelyföldön? Forrás: hargitanepe.eu

 

A világ is felfigyelt – de csak szelektíven

 

A mérvadó – vagy inkább mainstream – média is felfigyelt a témára, bár nem éppen a kis sörmanufaktúra által vívott harc miatt. Sokkal jobban érdekelte őket, hogy a magyar kormány kidolgozott egy,

 

„az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról”

 

szóló tervezetet. A Heineken logójában ugyanis szerepel egy vörös csillag, ami feltűnően hasonlít a kommunista önkényuralmi jelképre. Ha a törvényhozás elfogadja a javaslatot, akkor Magyarországon tilos lesz horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából felhasználni, megjeleníteni vagy önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesíteni.

 

Hivatalosan nem erősítették meg, hogy a két ügy között lenne párhuzam, de a nyugati lapok tudni vélik, hogy egy kis romániai sörgyár a vita gyökere.

 

A Heineken és a vörös csillag. Állítólag a logóban a csillag öt ága az öt összetevőt szimbolizálja: víz, árpa, komló, élesztő és egy titkos összetevő. Forrás: 444.hu

 

Azon már meg sem lepődünk, hogy a nyugati sajtó a magyar kormányt ostorozza, amiért a „szabad piac elveit félredobva” és a „versenyképesség rovására” betiltani készül a Heinekent egy olyan logó miatt, amit a cég már évszázadok óta használ, és közben meg sem vizsgálják a nevezetes multi piacnövelési gyakorlatának tisztességes voltát.

 

A Heinekennek sem tetszik a készülő törvénymódosítás, ám mindenképp érdekes látni, ahogy a holland multicég, amely „barátságosabb” környezetbe helyeztette át az Igazi Csíki Sör perét, és amely annak ellenére nyerte meg végül a pert, hogy a román bíróság döntése szöges ellentétben állt az Európai Márkahivatal határozatával, most populizmust kiált és tisztességtelen jogi gyakorlatot.

 

Jövedékiadó-kedvezmény

 

Fölajánlotta a kormány a magyar és a határon túli sörmanufaktúráknak, hogy feltehetőleg nyártól jelentős jövedéki adókedvezményt biztosítanak számukra Magyarországon. Az Európai Unióban ugyanis 200 ezer hektoliter éves termelésig mintegy 50 százalékos ilyen adókedvezményt lehet biztosítani – fogalmazott a miniszter.

 

Varga Mihály magyar gazdasági miniszterrel közösen fogják javasolni a parlamentnek a kormány nevében ezt a lehetőséget, jelenleg 8 ezer hektoliteres éves termelésig lehet a kedvezményt igénybe venni – emelte ki a manufaktúra meglátogatása utáni sajtótájékoztatóján.

 

Ez érdemi segítség lehet például a Csíki Sör Manufaktúrának, amely 140 ezer hektoliter sört termel évente, ennek 60%-át értékesíti Magyarországon – fogalmazott a magyar miniszter.

 

 

Körkép.sk, Hirado.hu, Bloomberg.com

Nyitókép: hargitanepe.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!