Vajon miért vonzó a brazil futballtehetségek számára Somorja? A csallóközi kisváros futballcsapatában játszó ifjú brazilokkal kapcsolatban készített kétoldalas riportot hétvégi számában a szlovák DenníkN napilap. Természetesen arra is választ kerestek, milyen hozadékot jelent ez – a jelenleg a másodosztályban futballozó – somorjaiak számára.

 

A brazil álom és Európa kapuja

 

A több mint kétszázmilliós lakosságú Brazíliában a futball az első számú sport. A DenníkN hasonlata szerint ott „az európai futball olyan a focisták számára, mint a szlovák hokisoknak az NHL”. Rengetegen futballoznak, így a játékosok számára otthon óriási a konkurencia, ezért sokan külföldre kerülnek. Tavaly 1500-an, ami kétszer annyi, mint Argentína esetében.

 

 hirdetes_810x300  

Az utánpótlás nevelésére nagy gondot helyeznek annál a Rio de Janeiro-i négyszeres brazil bajnok Fluminense csapatánál is, amelynek vendégjátékosai Somorján futballoznak. Céljuk egyértelmű: fejlődni, érvényesülni az európai focipiacon, majd visszatérni Brazíliába, hogy a klubjuk első csapatába játszanak.

 

Peterson Silvino da Crus, azaz Peu. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

 

Csutora Norbert, a somorjai klub (FC ŠTK 1914 Šamorín) főrészvényese rámutatott a brazíliai és a szlovákiai helyzet különbözőségeire. A Fluminense futball-akadémiáján 350-en vannak, a serdülőbajnokságokban négy csapatuk van, itthon például a Slovannak csak egy. A négy ificsapatból a legjobbak a felnőtt csapatba kerülnek, így játéklehetőség nélkül marad 80 huszonéves fiú. „Olyanok, melyek fele kényelmesen megbirkózna a mi Fortuna Ligánkkal” – mondta Csutora.

 

A Fluminense azt szeretné, hogy játékosai érvényesüljenek, ezért keresi a kedvező átigazolási lehetőségeket. Erre több jó példa van, 2015-ben Gerson az AS Rómához igazolt, 2016-ban Kenedy a Chelsea-hez. Ezekért az átigazolásokért 29 millió dollárt kapott a Fluminense, ebből új edzőközpontot építettek. A klub számára televíziós jogdíjak után a játékospiac jelenti a legnagyobb bevételi forrást.

 

Erőnléti felkészülés a X-Bionoc Sphere központban. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

 

Megszólal a Peunak becézett Peterson Silvino da Cruz is. A 23 éves csatár 13 góljával a szlovák másodosztály legeredményesebb góllövője. „Mindenki számára álom, hogy Európában játsszon, mindegy, milyen úton jut ide” – mondta Peu. Most nyolcan vannak Somorján, akik a későbbi érvényesülés reményében örülnek a helyi játéklehetőségnek, hozzászoknak az európai focihoz, időjáráshoz, megtanulnak angolul – értékes tudással, tapasztalattal gazdagodnak.

 

FC STK Somorja

 

A klub főrészvényese Csutora Norbert 2009-ben a negyedik osztályból vette át a csapatot. Azóta megduplázódott az ifjúsági csapatok száma, a brazil vendégjátékosokkal most a másodosztályban futballoznak. A kis városi stadionban 640 néző előtt játszanak.

 

Az 550 ezres költségvetést főleg a brazíliaiak állják, kisebb részét (mintegy 250 ezret) a részvényesek, a szponzorok és a város. Céljuk feljutni az első osztályba. A jövőben a brazilok akár főrészvényesekké is válhatnak, jelenleg a szerződés előkészítése zajlik.

 

Magyarországon és Csehországban nem, Somorján igen

 

A Fluminense olyan európai klubcsapatot keresett, ahová elküldheti azon ifjú focistáit, akik ugyan még nem érték el az európai átigazoláshoz szükséges színvonalat, de esélyük van rá. A somorjai klubbal egyedi projektet valósítottak meg. Csutora Norbert visszaemlékezett, hogy egyik ismerőse révén találkozott a Prágában futballozó Fluminense képviselőivel, akik az elképzelésükkel korábban próbálkoztak a budapesti Vasasnál és Csehországban is, ám végül mégis a somorjaiakkal egyeztek meg. „Volt egy feltételük, hogy feljussunk a II. Ligába, ezt sikerrel vettük” – mondta Csutora.

 

Csutora Norbert. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

 

A braziloknak megfelelnek a viszonylag szabad szlovákiai szabályok. A keretben legfeljebb öt Európai Unión kívüli országból származó játékos lehet. A magyar másodosztályban egy sem, különben elveszítenék a futballszövetségtől az 500 ezer eurós nagyságrendű támogatás. Előnyt jelent az is, hogy Szlovákia egyike azon kevés országoknak, amelyekben a futballt aprópénzért játsszák.

 

Csutora beszélgetett egy másodosztályú osztrák klub tisztségviselőivel, akik elmondták, az éves költségvetésük 8 millió euró. Összehasonlításul: Szlovákiában ma a Slovan fekteti a legtöbb pénzt a futballba, költségvetése körülbelül 5 millió euró.

 

A cikkíró megjegyzi, hogy néhány száz méterre a stadiontól él Bugár Béla politikus. Csutora állítja, ehhez a projekthez semmi köze sincs, nincs benne tulajdonrésze. Mário Hoffmann ismert üzletembernek sincs, vele az X-Bionoc Sphere központbantjában folyó felkészülés szintjén történik az együttműködés, valamennyi korosztály látogatja a medencét és az erősítőtermeket.

 

Erőnléti felkészülés a X-Bionoc Sphere központban. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

 

Jók a visszajelzések Somorjáról

 

A brazil focisták számára vonzóvá kellett tenni a közép-európai kisvárost, Somorját. Jók a visszajelzések, Luiz Fernando révén is, aki visszakerült Fluminense első csapatába. „Azért jöttem, mert Brazíliában sok jót hallottam Somorjáról” – mondta Peu, aki korábban is járt Európában. 19 évesen a Legia Varsó vendégjátékosa volt, ám az ottani szabályok szerint, miszerint legfeljebb három idegenlégiós játszhat, nem fért be a kezdőcsapatba.

 

Bízik abban, hogy Somorjával feljutnak az első osztályba, ahol gólkirály akar lenni. Ezt követően szívesen játszana a Fluminense első csapatában, de ha ott nem lesz hely, akkor európai klubban folytatná pályafutását. Adott esetben akár Somorján is maradna.

 

Fotó: Denník N (Peter Kováč)

 

Társa, Luquinhas számára is a Fluminense első csapatába való bekerülés jelentené álmai beteljesülése. A Fluminense  játékosai otthon nagy népszerűségnek örvendenek, fizetésük 10 ezer euró körüli összegnél kezdődik. Ennyit kisebb európai bajnokságokban is lehet kapni. A szlovák másodosztályban az átlagos szintű hivatásszerű focista havonta nettó 800 euró körüli fizetést kap.

 

Fluminense

 

A brazil polgári társulás mintegy 16 sportággal foglalkozik. A 34 ezer tag hatévenként választ elnököt. Most Pedro Abad tölti be ezt a tisztséget. A közösségi hálón 1,7 millió drukkerük van, otthoni mérkőzéseit a 13 544 néző befogadására épített na Estádio Giulite Coutinho stadionban játssza.

 

A barátságos Somorja

 

A szlovák futballban Trencsén kivételével nincsenek jó tapasztalatok a külföldi befektetőkkel. „Az emberek értetlenkedtek, mit akarnak a brazilok a szlovák harmadik osztályban? Nem magyarázkodtam.” – mondta Csutora Norbert. Mára kedvezően változott a helyzet. Eleinte az is kérdéses volt, hogy a 13 ezres Somorja hogyan fogadja az idegeneket. A cikkíró megemlíti, hogy a közeli Bősön népszavazáson utasították el, hogy ideiglenes tábor létesüljön a menekültek számára… Csutora úgy látja, Somorján nincs gond.

 

Fotó: Denník N (Peter Kováč)

 

A brazilok is úgy tapasztalták, hogy a somorjaiak gyorsan elfogadták őket. Ezt könnyítette a Dél-Amerika lakóira jellemző vidám, barátságos természetük is. Sármány Ervin hivatalvezető szerint sem jelentett problémát az érkezésük. Csutora elismeri, hogy vannak drukkerek, akik nehezményezik, hogy a csapatból született somorjaiak kerültek ki, ám ha ez nem így lenne, akkor legfeljebb a harmadik osztályban futballozhatnának.

 

A szlovákok védekeznek, a brazilok támadnak

 

Peu elmondta, nagy kihívás számukra a nyelvtanulás, az időjáráshoz való hozzászokás, de még a konyha is. Somorja lakosai viszont segítőkészek. „Örülök, ahogy fogadtak bennünket” – mondta.

 

A somorjaiak finn vezetőedzője, Mika Lonnstrom. Fotó: Denník N (Peter Kováč)

 

Az öltözőkben szlovákul, magyarul és portugálul beszélnek. A hivatalos nyelv viszont az angol, ez az edzőválasztás egyik feltétele is. A csapatot most a 42 éves finn Mika Lonnstrom irányítja. Szereti a brazil futballt, úgy látja, Szlovákiában sok jó játékos van, kreativitásban viszont nem tűnnek ki, a szlovákok védekeznek, a brazilok meg támadnak.

 

Körkép.sk – ot – /DenníkN, Michal Červený

Fotók: DenníkN (Peter Kováč)

Nyitókép: Edzés, elöl a brazil Peterson Silvino da Cruz. Fotó: DenníkN (Peter Kováč)

Az eredeti cikk itt olvasható.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!