Kétszáz éve született Laborfalvi Róza, a Nemzeti Színház tragikája, a realista magyar színjátszás úttörője, Jókai Mór felesége. Nem csak a legnagyobb színpadi sztár lett belőle, de kora egyik legvitatottabb személyisége is volt. Csodálták és féltek tőle, elismerések, botrányok, pletykák kísérték az életét.

 

Kétszáz éve, 1817. április 8-án született Miskolcon Laborfalvi Róza, a Nemzeti Színház tragikája, a realista magyar színjátszás úttörője, Jókai Mór felesége. Sorsát követve az olvasó kapkodhatja a fejét, ha belemerül a részletekbe, amelyekből azonban most csak néhányat tudunk felvillantani, egész élettörténete bemutatásához egy cikk kevés, talán alkalmasabb lenne rá egy színdarab.

 

Benke Judit néven született

 

 hirdetes_300x300  

Miskolcon született Benke Judit néven. Apja, laborfalvi Benke József heves vérmérsékletű székely nemes volt, aki ügyvédnek készült, de beleszeretett a színjátszásba, így soha nem praktizált. Játszott Kolozsvárott, volt vándorszínész, de átütő sikert nem ért el, s végül tanító lett. Felesége is színésznő volt, akit a házasság után leparancsolt a színpadról. Benke a benne felgyülemlett feszültséget otthon vezette le, rettegésben tartotta családját, állandóan szorongó lányával egyre durvábban bánt, ugyanakkor abban bízott, ő teljesíti be a színi karrierről szőtt álmait.

kép: origo.hu/wikipedia

 

A sudár termetű Judit tizenhat évesen a kor nagy drámai színésznőjéhez, Kántorné Engelhardt Annához került, aki megtanította a színészet fortélyaira. Első fellépéseit nem kísérte lelkesedés, az író Döbrentei Gábor mégis látott benne fantáziát. Az ő bíztatására 1833-ban a Várszínházban játszott néhány kisebb szerepet, de az áttörés elmaradt. A kedveszegett lány visszatért a szülői házba, hogy beteg édesanyját istápolja. Miután az asszony 1834-ben meghalt, minden kapcsolatot megszakított zsarnok apjával, visszamenekült a színházhoz és nevét Laborfalvi Rózára változtatta.

 

Szerencse, igéző tekintet, sztárszerető

 

Ezzel mintha sorsa is megfordult volna, kezdett rámosolyogni a szerencse. 1837-ben, három nappal a Nemzeti Színház megnyitója előtt, amikor Kántorné sorozatos félreértések és sértődések miatt lemondta szerződését, ő került a helyére. Ez alatt a rövid idő alatt tanulta meg az első előadások szerepeit, s végül harminckét éven át maradt a színház vezető tragikája. Igéző tekintetével, határozott hangjával, mélyen átélt monológjaival bűvölte el a közönséget, királynői megjelenését maga varrta színpadi jelmezei erősítették. Nem sokkal a színházhoz kerülése után románca kezdődött a nős Lendvay Mártonnal, a kor egyik sztárszínészével, majd hamarosan lánya született, akit egyedül nevelt.

Jókainé Laborfalvi Róza szobra a Miskolci Nemzeti Színház előtti szoborparkban. kép: MTI

 

Szépsége Vörösmartyt sem hagyta hidegen. A költő neki írta és ajánlotta az Árvízi hajós című versét, amelyet kérésére Róza szavalt először, levetkőzve a Kántornétól ráragadt “éneklős” stílust. Gyönyörű, zengő orgánuma volt, székely származása beszédén is érződött. A pátoszos, érzelmes színjátszástól a természetesebb, egyszerűbb felé fordult, a magyar realista stílus egyik úttörője lett. Természete ugyanakkor heves és vehemens volt, aminek következményeivel egész életében küzdött.

 

A nagy szerelem története

 

Magánélete révbe érését az 1848-as forradalomnak köszönhette. Március 15-én este a meghirdetett műsortól eltérően a Bánk bánt adták, de az első felvonás után már csak szavalatok és beszédek következtek. A felfokozott hangulatban Róza a színpadon saját kokárdáját tűzte a szónokló márciusi ifjú, Jókai Mór kabátjára, majd a közönség előtt megcsókolta. E néhány pillanat alatt szerelem szövődött közöttük – szól megismerkedésük történetének egyik változata, de vannak más emlékek is. A kettes verzió szerint már jóval korábban találkozott a fiatal Jókai és a lényegesen idősebb színésznő. Ez szerepel Kertész Erzsébet A három Róza című ifjúsági regényében is.

 

Az alternatív múlt eseménysora azzal kezdődött, hogy a már befutott Laborfalvi Róza 1847-ben meglátogatta barátját, a drámaíró Szigligeti Edét, akinél Jókaival is összefutott. A későbbi híresség ugyanis albérlőként lakott a nagynevű színházi embernél. Első találkozásukkor Jókai állítólag épp betegen feküdt a szobájában, de aztán a színésznő újabb látogatásainak köszönhetően egészségesen is egyre többször láthatták egymást Szigligetiéknél.

Laborfalvi Róza és Jókai Mór ezüstlakodalmukon. kép: karpatalja.ma

 

Az ekkoriban húszas évei elején járó szőke, jóképű fiú beleszeretett az ünnepelt, de nála nyolc, más források szerint tizenkét évvel idősebb színésznőbe. Miután Petőfi Sándor megnősült, és Pesten bérelt lakást, Jókai a barátjához költözött, de Laborfalvi előadásain mindig ott ült a színházban. Ezután következett az elhíresült március 15-ei közös jelenetük.

 

Petőfi megbotránkozott

 

Laborfalvi és Jókai még a forradalom évében össze is házasodtak, jóllehet döntésük óriási vihart kavart rokonaik és barátaik körében, keveseknek tetszett, hogy a fiatal és tiszta férfi egy házasságon kívüli gyereket szülő, könnyűvérű színésznőt vesz el. Kritikusai azt is Róza szemére hányták, hogy tizenkét éves lányát – akit szintén Rózának hívtak – ekkor gyorsan intézetbe adta. A megbotránkozott Petőfi a „borzalom” miatt baráti kapcsolatuk megszakításával fenyegette Jókait, a színésznőt kalandornak tartotta, aki behálózta barátját.

 

Személyiségének vitatottsága mellett az is biztos, hogy férjéért mindent megtett a szabadságharc bukása után, Jókait egy kis bükki faluban, Tardonán rejtegette, majd menlevelet szerzett neki a Komáromot védő Klapka generálistól, megmentve az író életét. A bírálatok mellett pedig volt olyan vélemény is, hogy idővel háziasszonyi teendőit is egyre sikeresebben látta el, végül állítólag anyósát is lefegyverezte. Aggodalmak ide vagy oda, a házasságuk tartósnak és boldognak bizonyult, egészen Laborfalvi Róza 1886-ban bekövetkezett haláláig tartott.

 

forrás: Hirado.hu , Origo.hu
borítókép: Hirado.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!