A nemrég gyanús jutalomosztása miatt címlapokra került Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Hivatal (ÚGKK) figyelmeztetéseket küldött szét a sajtóorgánumoknak és a minisztériumoknak, hogy helytelenül hasznáják Nagy-Britannia elnevezését, és ezzel törvényt sértenek. Azon túl, hogy a brit nagykövetségnek semmi problémája nincs a névhasználattal, a hivatal fontoskodásával már a brit sajtó is foglalkozik.

 

A Brexit kapcsán a szlovákiai sajtó is rengeteget foglalkozik Nagy-Britanniával. Az ország nevének (szó szerint) törvénytelen módon történő használata miatt az ÚGKK most több ezer eurós bírsággal fenyegetőzik. A vonatkozó törvényt még Vladimír Mečiar harmadik kormánya fogadta el 1995-ben. Megszegése esetén 3300 eurós bírság szabható ki, ismételt megszegése esetén pedig a duplája.

 

A külügy is rosszul használja?

 

 hirdetes_400x285  

A jogszabály kikötése szerint Nagy-Britannia szlovák elnevezése Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska alakban használatos, magyarra lefordítva Nagy-britanniai és Észak-írországi Egyesült Királyság. Ezt kéri számon most a médián az ÚGKK.

 

Ez a szlovákiai Brit Kereskedelmi Központ logója és felirata. Rajtuk is kereshet a szlovák állam 6600 eurót. Fotó: Britcham.sk

 

A helyzet azonban az, hogy maga a smeres külügyminiszter, Miroslav Lajčák és irodája is csak a szigetország rövidebb nevét használja a hivatalos dokumentumokban, például a gazdasági diplomácia 2020-ig érvényes stratégiai dokumentumában.

 

A hivatal egyelőre még senkire sem rótt ki bírságot, helyette inkább szemináriumokat szervezne ősszel a média számára.

 

A briteknek semmi gondjuk vele

 

A külügyminisztérium közlése szerint az ÚGKK számukra nem küldött semmilyen figyelmeztetést, de elismerték, hogy több helyen is a törvénysértő rövidebb elnevezést használják. A brit nagykövetségnek nincs problémája a névhasználattal, tekintve, hogy a brit médiában is az Egyesült Királyság (United Kingdom, UK) ritkábban a Nagy-Britannia (Great-Britain vagy Britain) kifejezés fordul elő.

 

Fotó: dailynewsegypt.com

 

A The Guardian brit lap is felfigyelt az ÚGKK fontoskodására, és meg is jegyzi, hogy Szlovákia hivatalos elnevezése Szlovák Köztársaság, ennek ellenére a rövidebb alakot is használhatják a hivatalos érintkezésben. A pozsonyi brit nagykövetséget idézve azt írja:

 

„A brit nagykövetség jelezte, nem lát problémát a Nagy-Britannia kifejezés használatában. Mint mondták: ’A nagykövetség hivatalos címerén a British Embassy Bratislava megnevezés szerepel, de hajlandóak vagyunk igazodni a szlovák törvényekhez”

 

Képzeljük csak el: Pozsonyi Nagy-britanniai és Észak-írországi Egyesült Királysági Nagykövetség. Embassy of Great British and North Irish United Kingdom Bratislava…

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!