A karácsonyi ünnepek után húsvét számít a legerősebb vásárlási időszaknak Szlovákiában. A nagyhét során az emberek közel harmadannyival többet vásárolnak, mint az év más időszakában. Ez a pénztárcánkra is hatással van, ugyanis ilyenkor egy vásárlás során akár negyedével többet vagyunk hajlandóak költeni – derül ki egy piackutatásból.  

 

Szlovákia üzleteiben az említett időszakban nagyon intenzív a forgalom, amely nagycsütörtökön csúcsosodik ki leginkább, amikor a lakosság csaknem kétszer többet vásárol. Nagypénteken már kevesebbet járunk a boltokba, húsvéthétfőn pedig nem is vásárolunk.

 

Édesség, alkohol

 

 hirdetes_300x300  

A háztartások vásárlásain is nyomon követhető az ilyenkor népszerű élelmiszerek fogyasztása. Nagy mértékben nő ugyanis a csokoládék és egyéb édességek, sós rágcsálnivalók, alkoholos italok, friss gyümölcsök és zöldségek vásárlása. Természetesen a tojás és az ünnephez illő hústermékek vásárlása is jelentős.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy még mindig szeretünk otthon sütni, tíz háztartásból ugyanis hét vásárolt az elmúlt év folyamán például vaníliacukrot vagy sütőport.

 

Szeretünk sütni 

 

A húsvéti időszakban még több időt töltünk a konyhában, az adatok alapján pedig sok vajat, tojást, lisztet és cukrot vásárolunk – mindezt természetesen valamilyen finomság elkészítése céljából. A háztartások körében népszerű a már előre elkészített tészták, péksütemények vásárlása.

 

A bevásárlások legjobban a kisgyermekes családokat terhelik meg leginkább, a legkevesebbet a tinédzser gyerekkel rendelkező háztartások költik. Szlovákia minden településén nagy volt a forgalom az üzletekben, egyedül Pozsony „teljesített” átlagon alul.

 

 

A háztartások 2016-os évre vonatkozó vásárlási magatartását a  GfK Consumer Panel Services kutatóintézet vizsgálta, 1500 szlovákiai és 2000 csehországi háztartás reprezentatív mintáján.

 

SME
kép: pravda.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!