Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke 2017. április 20-án, a déli harangszó felhangzásakor kitűzte nagyváradi képviselői irodájának erkélyére az Erdély-zászlót, a már ott lévő magyar és román forradalmi zászlók, az uniós, a székely és a partiumi lobogók mellé.

 

Tőkés – aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak is elnöke – kifejtette: a zászlók a demokrácia, a szabadság és az egység üzenetét közvetítik, a magyarok és a románok, a székelyek és a partiumiak összetartozását, illetve egyedi és közös, sajátos és egyetemes identitásukat, értékeiket hivatottak megjeleníteni.

 

A ma helyére került Erdély-zászló – európai minta szerint – a sokféleséget hivatott hirdetni az egységben és az egységet a sokféleségben. Ugyanakkor a regionális identitás erős kifejezője, akárcsak a székely és a partiumi zászló. A különféle identitások ellen manapság összehangolt támadás zajlik kontinentális szinten, a migrációs nyomás ennek a fegyverneme. Az Európára zúduló, fenyegető tömegek a nemzeteket és nemzetállamokat, a történelmi régiókat, a hagyományos, közös gyökerű kultúránkat veszélyeztetik – hívta fel a figyelmet az  erdélyi EP-képviselő.

 

 hirdetes_300x300  

„Az Erdély-zászló nem elválasztja az erdélyi népeket, hanem a transzszilván önazonosság jegyében képviseli őket – állt a közleményben. Összehangolt támadás zajlik a különféle identitások ellen, és a migrációs nyomás ennek a fegyverneme” – jegyezte meg Tőkés.

 

Kolozsváron a március 15-i ünnepségen a román csendőrség Erdély-zászlót vivő ünneplőket emelt ki a tömegből, miután nem voltak hajlandók eleget tenni annak a kérésnek, hogy vonják be a zászlót, vagy távozzanak a tömegből.

 

Körkép.sk, tokeslaszlo.eu, MTI
borítókép: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!