A csíksomlyói pünkösdi búcsú nemcsak a magyarság összetartozását, hanem a magyar és a román nép kapcsolatát is erősíti – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős magyar államtitkár csütörtökön Budapesten.

 

Soltész Miklós a búcsúba induló Boldogasszony és a lengyelországi, czestochowai Mária-kegyhelyre induló Fekete Madonna zarándokvonat programjairól tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ezek a zarándoklatok üzenetértékűek, szimbolizálják a térségben élő népek egymásra utaltságát.

 

Soltész Miklós elmondta: a magyar kormány és a Rákóczi Szövetség összesen ötszáz fiatal részvételét támogatja a két zarándoklaton. Hozzátette: a programon résztvevők között vannak délvidéki, kárpátaljai fiatalok, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonainak lakói és olyan, a diaszpórában élő diákok is, akik korábban még nem jártak sem Magyarországon, sem Erdélyben.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: kronika.ro

 

Bárki imaszándékát magukkal viszik

 

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Boldogasszony zarándokvonat lelki vezetője „mozgó kápolnáknak” nevezte a zarándokvonatokat. Úgy fogalmazott: Csíksomlyó a magyarság szíve, az oda induló zarándoklatok pedig „megújító erőt” adhatnak a nemzetnek és a magyar családoknak.

 

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete arról beszélt, Lengyelországban régi hagyománya van czestochowai zarándoklatnak, és nagyon reméli, hogy a magyar zarándokok is megtapasztalják azt lelki feltöltődést, amit az út adhat.

 

 

Budai László, a zarándoklatokat szervező Misszió Tours ügyvezetője ismertette: a Boldogasszony vonaton 1200, a Fekete Madonna vonaton pedig 1000 zarándok utazik majd. Elmondta, hogy Csíksomlyóra „magukkal viszik” bárkinek az imaszándékát, aki elküldi azt az [email protected] címre vagy postai úton az utazási iroda címére. Hozzátette: a kegyhelyen a szombati búcsú előestéjén Székely János vezetésével tartanak imaórát a küldött imaszándékokért.

 

Fotó: ErdelyiNaplo.ro (Veres Nándor)

 

Az elsőt 1567-ben tartották

 

Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke ismertette, hogy mindkét zarándokvonat programja kapcsolódik a Szent László év rendezvényeihez is. Csíkszeredán és Krakkóban is bemutatják a Szent László életéről szóló szabadtéri kiállításukat – mondta.

 

A Boldogasszony zarándokvonat június 1-jén reggel indul Csíksomlyóba, a Fekete Madonna vonat pedig június 26-án Lengyelországba. Az idei csíksomlyói búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.

 

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

 

Budapest, 2017. május 11. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonatokról tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Párbeszéd Házában 2017. május 11-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

MTI

Nyitókép: Erdon.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!