Hétfőtől nyílt napok kezdődtek Pozsonyban a Nemzeti Emlékezet Intézetében (Ústav pamäti národa), (ÚPN), melynek Pozsony megye is partnere. Ezen a héten főleg a középiskolások számára nyílik lehetőség arra, hogy megismerkedhessenek az intézmény tevékenységével, eredményeivel, munkatársainak munkájával.

 

A kezdeményezés célja, hogy a mai fiatal generáció gyakorlati tájékoztatást kapjon a korábbi időszak totalitárius rendszereinek ténykedéséről, a fasiszta állam idején történt dolgokról.

 

Egész héten filmvetítések lesznek a diktatúra időszakából, szakértői és vendég előadásokban bemutatják tevékenységüket és beszélgetésekre is sok kerül a diákokkal. Az érdeklődők számára az ÚPN archívumait is megnyitják, szakértői magyarázattal.

 

 hirdetes_810x300  

 

„ Átéltük a totalitárius rendszert, a fasiszta államról napjainkban is élénk vita zajlik. A diákok nagyon keveset tudnak ezekről a dolgokról. Pozsony megye szeretettel várja diákjait, hogy vegyenek részt a Nemzeti Emlékezet Intézményének nyílt napjain, hogy megismerkedhessenek a sötét időszak történéseivel, és valós képet kaphassanak saját történelmünkről. Mindez nagyon fontos annak érdekében, hogy tisztában legyünk saját múltunkkal, hogy helyén tudjuk kezelni a dolgokat. Ennek fontossága az intézmény létének és működésének értelmét is jelenti,

 

Amikor pedig családi vagy baráti körben olyanokkal találkozunk, akik kétségbe vonják mindazt, ami ebben az időszakban történt, akkor tudjuk azt is, hogy mi volt a valóság,“

 

mondta Pavol Frešo, pozsonyi megyefőnök.

 

 

A nyílt napok programjáról bővebben itt lehet olvasni:

 

Körkép.sk/BSK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!