A legismertebb cseh elítélt, Jiří Kajínek szabadlábon van. A Jablonec nad Nisou-i fegyházból tegnap délután 13:30-kor engedték szabadon. Kettős gyilkosságért 23 évet töltött rácsok mögött.

 

„Ez számomra a megvalósult álom. Már 23 éve várok erre. Hálás vagyok Zeman úrnak”

 

nyilatkozta Kajínek a sajtónak a börtön kapujában. Miloš Zeman cseh köztársasági elnök kedden írta alá a korábban már többször is előre jelzett kegyelmet.

 

Kajínek 1994-ben került börtönbe, ezidő alatt egyszer sikerült kijutnia a rácsok mögül, 40 napig volt szökésben. Kettős gyilkosság miatt ítélték el, a bírósági határozat szerint 1993 májusában lelőtte Štefan Janda vállalkozót és testőrét, Julian Pokošt. A terhelő vallomást a másik, életben maradt testőr, Vojtěch Pokoš tette ellene, ez alapján ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

 hirdetes_810x300  

 

Mind a mai napig ártatlannak vallotta magát, állítása szerint rendőrségi összeesküvés áldozata volt. Esetéről filmet is forgattak, amit Szlovákiában is bemutattak.

 

Először a Bory fegyházban tartották fogva, majd a Mírov-i büntetés-végrehajtási intézetbe került, innen 2000 októberében sikeresen megszökött, nem állította meg az egyik őr által leadott lövés sem. A rendőrség 40 napig folytatott ellene hajtóvadászatot (ez hozta meg számára a hírnevet), majd miután elkapták, a Jablonec nad Nisou település melletti Rýnovice-i börtönbe került.

 

A hírnév íze. Kajínek a sajtósok gyűrűjében. Fotó: HNonline.sk

 

Elítéltből sztár

 

Kajínek, miután kilépett a fegyház főkapuján, autogramokat osztogatott a szabadulása miatt odalátogatóknak.

 

„Örülök, hogy kijutottam. Börtönben élni olyan, mint egyetlen nagy potyemkin faluban, ahol meggárgyul és meghülyül az ember”

 

mondta az újságíróknak. Kajínek eredetileg nem a főkapun, hanem észrevétlenül akart távozni a fegyházból, de végül úgy döntött – nyilván a nagy sajtófigyelem miatt – hogy nem kerüli el a nyilvánosságot, és a kamerák előtt lépi át a szabadságot jelentő küszöböt.

 

Leendő lakhelyéről nem árult el részleteket.

 

„Természetesen tudom, hogy hova megyek, de nem kell, hogy mindenki tudja. Nekem is kellene némi magánélet. (…) Több munkalehetőséget is felkínáltak, némelyik egész érdekes. Először szeretnék körülnézni, mérlegelni a helyzetet”

 

tette hozzá a volt rab.

 

Szabadulását óriási sajtófigyelem kísérte. Leoš Mareš ismert cseh műsorvezető tweetbejegyzésében meg is jegyezte:

 

„Kilenc hónap alatt, mióta együtt dolgozom az Adidas-szal, nem csináltam még akkora reklámot a márkának, mint Kajínek szabadulása első kilenc percében”

 

 

A csehek 54 százaléka egyetért a kegyelemmel

 

Zeman elnök május 11-én jelentette be, hogy a hónap második felében kegyelmet ad Kajíneknek, azzal, hogy amint visszatér kínai útjáról, azonnal aláírja azt. A döntést Helena Válková egykori cseh igazságügyi miniszter is üdvözölte. A közvélemény-kutatások szerint a csehek 54 százaléka egyetért  a szabadlábra helyezéssel.

 

A mostani kegyelem szerint Kajínek 7 év feltételes szabadlábra helyezést kap, vagyis ez idő alatt bármilyen törvénysértést is követ el, azonnal visszakerül a rácsok mögé. Ez a leghosszabb feltételes a cseh igazságügy történetében, és lényegében ez a maximum, amit a törvény megenged.

 

Az elnöki kegyelem intézménye azonnal hatályos, órákon belül kiengedik a kegyelemben részesített rabot a börtönből. De még mielőtt szabadulna, az elítéltnek át kell esnie egy beszélgetésen a kihelyezett szociális munkással, aki megvizsgálja, hogy lesz-e hol laknia dolgoznia az illetőnek, illetve hogy lesz-e elég pénze az újrakezdéshez. Ezután orvosi vizsgálatok következnek, visszakapja személyes tárgyait, amelyeket  Kajínek esetében 23 évvel ezelőtt vettek el tőle.

 

Fotó: HNonline.sk

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!