Vajkáról egy gyerek utazik az iskolabusszal az oroszvári szlovák iskolába, miközben tizennégy magyar diák állami busszal ingázik Bősre, a szomszédos Nagybodakról ugyanennyien.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

A tanév végéig 34 napja lesz a május 15-én beindított kis-csallóközi iskolabuszos próbajáratnak arra, hogy letegye a vizsgát.  Jól, avagy rosszul. Vajon beigazolódik-e, hogy a jelenlegi formájában tényleg jó megoldást jelent-e a bősi felvízcsatorna mögötti elzárt falvak kisdiákjainak utaztatására?

 

 hirdetes_810x300  

Vagy ennek éppen az ellenkezője derül majd ki? Az már most nyilvánvaló, hogy jelenleg csak egy bizonyos kör, a régióba betelepült szlovák családok gyerekei élvezik az iskolabusz-projekt előnyeit, míg a Bős irányába utazó magyar diákok teljesen kimaradtak belőle.

 

Vajkán a bősi buszra várakozó magyar gyerekek. Nekik nincs sulibusz.

 

Ezt a vajkai autóbuszmegállón kedden kora reggel látottak is igazolták. Tizennégy helybéli iskoláskorú gyerek várakozott a menetrendszerű állami buszjáratra, amellyel a bősi alapiskolába utaznak. Valamennyien az ottani magyar alapiskolát látogatják, két kisgyermek kivételével, akiket a szüleik szlovákba járatnak, szintén Bősre.

 

Közben a mellékútról kihajt a főutcára az iskolabusz, rögtön elkanyarodik a templom fele, megáll az egyik ház előtt, beszáll egy kislány, az egyetlen utas Vajkáról. Majd elindul az egy kilométerre lévő Doborgazra, hogy az ott felszálló diákokkal együtt az oroszvári, illetve a dunacsúni szlovák iskolába vigye őket.

 

[stw]

 

Az iskolabuszt csak nézheti a Bősre utazó 14 vajkai diák

 

Az ellenkező irányba, Bős fele utazó többi 14 vajkai gyerek pedig ott várakozik türelmesen, mert rájuk nem gondolt az iskolabusz-projektet nagy pompával elindító három miniszter egyike sem.  Ráadásul akkora kisbuszt szereztek be – a Doborgaz község weboldalán elérhető szerződésből kikövetkeztethetően az egyik pozsonyi autóbazárból, – hogy csak a szerencsések férnek fel rá, mindössze nyolcan.

 

Ám az is igaz, hogy az előkészületek során egyik minisztérium sem beszélt arról, hogy a Bős fele utazó magyar diákokat is jó lenne iskolabusszal szállítani. Ugyan miért gondolt volna rájuk a szlovák nemzeti párti Peter Plavčan vezette minisztérium, vagy a Smer-es Robert Kaliňák belügyi tárcája? Mindketten nagyon praktikusan a saját szavazóbázisukra gondoltak.

 

De, a Most-Híd minisztere, Érsek Árpád sem tanúsított különösebb empátiát a magyar diákok irányába, sőt, fogalma sem volt arról, hogy hány magyar és hány szlovák gyereket fog a busz iskolába hordani. „Ezt abszolút nem tudom”- ismerte be kérdésre válaszolva. Még a vegyes párttal egyébként kesztyűs kézzel bánó média is megjegyezte, hogy ezt nem ártott volna előzetesen felmérni.

 

„Az iskolabusz-projektet nem nekünk találták ki” – mondja egy vajkai anyuka

 

Ez az iskolabusz- program nem nekünk, a faluban régóta lakó családoknak lett kitalálva” – mondta a Körképnek Szűcs Erika, a kétgyermekes vajkai anyuka. Az ő gyerekei a doborgazi magyar kisiskolába járnak, de saját maga viszi át őket 8 óra előtt személykocsival. Ha a már háromnegyed hétkor induló sulibusszal mennének, egy órát ott várakoznának a tanítás megkezdéséig a doborgazi iskolában.

 

Vajkán várakozó magyar iskolába igyekvő gyerekek. Nekik nincs sulibusz.

 

Pedig az ő csemetéi akár utazhatnának is az iskolabusszal, mivel Vajkán van az állandó lakhelyük. Ez azért fontos mozzanat, mert mikor kiderült, hogy kicsi a mikrobusz, leszűkítették a diákok körét azokra, akik állandó lakhelyre vannak bejelentkezve. Ezzel az adminisztratív korláttal egy csapásra kevesebb lett a gyerek, mert azokat eleve elutasítják, akiknek csak átmeneti lakhelyük van. Így kevesebb az, aki nem fér fel a buszra…

 

Kifüggesztett menetrendet ne keressen senki, mert az csak a buszsofőrnél nézhető meg

 

Érdekes, hogy sem a vajkai váróteremnél, sem a hirdetőtáblán nincs kifüggesztve az iskolabusz menetrendje, ami alapján a szülők tájékozódhatnának az indulásról és az érkezésről. Az iskolabuszt a belügyminisztériumtól bérleti szerződésre megkapó Doborgaz község polgármesternél érdeklődött a Körkép, hogy hol tekinthető meg az állami pénzből működtetett iskolabusz menetrendje, ha a szülők tájékozódni akarnak.

 

 

Röviden sikerült csak Boráros Józseffel beszélni, de azt megtudtuk tőle, hogy a menetrend sehol nincs kifüggesztve, csak az iskolabusz sofőrjénél lehet megtekinteni. Ám a kisjármű így is tele van, nem is kell további utazni szándékozókat toborozni.

 

Doborgaz hirtelen felmondta a Vajkával közösen működtetett mikrobusz támogatását

 

Az iskolabusz hétfői beindítását megelőző pénteken Doborgaz község azonnali hatállyal egyoldalúan felmondta a Vajkával korábban közösen működtetett mikrobusz finanszírozását. A kisméretű autóbusz­ eddig a kompon át hordta a két faluból a dolgozókat, a betegeket vagy a hivatali ügyeiket intézőket a túlsó partra kora reggeltől késő délutánig.

 

Ezzel a kisjárművel naponta nagyjából ugyanannyi vajkai lakos utazott, mint doborgazi, a költségeket is fele-fele arányban viselték. A vajkai képviselő-testület múlt kedden soron kívül úgy határozott, hogy Doborgaz egyoldalú lépése után a mikrobusz május 18-tól nem megy át a szomszédos faluba, amellett takarékosságból megszüntették a déli járatot is Dunacsúnba.

 

Az iskolabusz (sárgával jelezve) nem jön be a buszmegállóba.

 

Több doborgazi polgár ezt követően a vajkai községházán reklamált amiatt, hogy nem tudnak átjutni a csatorna bal partjára. Álló Donát, Vajka polgármestere úgy vélte, a kérdéseket a saját polgármesterüknek kell feltenniük, ő döntött egyoldalúan arról, hogy ezentúl nem járulnak hozzá a kisbusz működtetési kiadásainak fedezéséhez.

 

A Körkép úgy tudja, a doborgaziak jelenleg csak később tudnak utazni a túlsó partra, miután az iskolabusz visszajött Oroszvárról, ami sokaknak nem felel meg, főleg azoknak, akik kivizsgálásokra korai időpontra vannak berendelve. Ráadásul többen is akarnának utazni, illetve Somorjáról visszajönni Doborgazra, mint ahányan a nyolc személyes buszba beférnek.

 

A Körképnek azonban Boráros József polgármester cáfolta, hogy helyhiány miatt eddig bárki is lemaradt volna.

 

Képek: Körkép.sk (A szerző felvételei)

 

További ajánlott írások:

 

Asszimiláció iskolabusz-projektben. Magyar falvakból szállítják szlovák iskolába a gyerekeket Érsekék

 

Anyám! Én nem ilyen iskolabuszt akartam

 

Magyar faluból szlovák iskolába – Érsekék beindították az iskolabusz-projektet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!