A felmérést a Median ügynökség készítette a cseh közrádió megbízásából. A csehek többsége korábban jó döntésnek tartotta az ország felosztását.

 

A mostani friss felmérés szerint a megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy helyes lépés volt Csehszlovákia felbomlása, 6 százalék nem mondott véleményt.

 

Václav Klaus és Vladimír Mečiar szerepét az akkori folyamatokban a csehek többsége inkább negatívan ítéli meg, egyharmaduk pedig egyetért velük.

 

 hirdetes_810x300  

„Két fontos dolgot kell kiemelni. Az egyik, hogy a mai cseh fiataloknak semmilyen véleményük sincs a kérdésben, vagy pedig ez a számukra már csak történelmi lépés semmit sem jelent. A másik dolog, hogy nehezen lehet kettéválasztani a közvélemény álláspontját a 25 évvel ezelőtti történésekhez, mint ahogy e két, sok tekintetben különböző személyhez is,”

 

értékelte a felmérést Martin Buchtík a Mediantól.

 

Hozzátette továbbá, hogy a csehek többsége szerint Prága jobban járt a kettéválással. A csehek részéről pedig fokozatosan csökken az érdeklődés a szlovákiai történések iránt, ami azonban a szomszédos régiók lakossága körében eltérő mértékű.

 

A Median felmérése május 25. – 26. között készült mintegy ezer személy megkérdezésével.

 

Nyitókép és forrás: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!