Katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében vonták fel Magyarország nemzeti lobogóját a trianoni békeszerződés aláírásának 97. évfordulójára emlékezve a nemzeti összetartozás napján, Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

 

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. A magyarság harmada – mintegy 3,2 millió ember – az új határokon túlra került.

 

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló törvény kimondta:

 

 hirdetes_300x300  

„a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

 

Budapest, 2017. június 4. Katonai tiszteletadás mellett, az államfő jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren a trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján, 2017. június 4-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Menyhárt József, az MKP elnöke a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségen, pénteken a budapesti Magyarság Házában tartott beszédet, melyben kiemelte, „magyarság megélése, az együvé tartozás nem nacionalizmus, a nemzethez tartozás hűség, erény és alázat”.

 

“a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

 

mondta a pártelnök.

 

 

Lázár János, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton (Június 2.) kijelentette: Itt az ideje, hogy a szomszédjaink, Európa vezetői kimondják, elismerjék és politikájuk igazodási pontjává tegyék, hogy a magyarság, a magyar nemzet Trianonnak áldozata, nem pedig előidézője, és nem az elkövetője.

 

„A magyar sebek akkor fognak behegedni, ha nem nyitják fel újra meg újra. Ha a szomszédos államok vezetői, és persze a közös Európa dolgában illetékes politikusok végre megértéssel és tisztelettel fordulnak a magyarok nemzeti érzékenysége felé. Ha végre megadják a tiszteletet minden magyar embernek”

 

– mondta Lázár János.

 

Szarvas, 2017. június 3. A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés résztvevői Szarvason 2017. június 3-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

 

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes a Kossuth rádió Vasárnapi Újság műsorában kijelentette,

 

„Soha nem látott támogatása van a külhoni magyarságnak”

 

Kifejtette: a külhoni magyarság támogatása 2010-hez képest megtízszereződött, a gazdaságit is ideszámolva, meghúszszorozódott.

 

„Felelősséggel mondom, hogy kormány annyit még nem tett a külhoni magyarságért, mint az Orbán-kormány. (…) Demográfiában és össznemzetben gondolkodunk”

 

– szögezte le Semjén Zsolt, példaként említve az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztését a külhoni magyarságra.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!