Az állami kitüntetések idei kiosztása kisebb konfliktust idézett elő Andrej Kiska államfő hivatala és Robert Fico miniszterelnök között. 

 

A kormányfő sérelmezte, hogy a köztársasági elnök kitüntette a Pohoda fesztivál szervezőjét, Michal Kaščákot, de megfeledkezett olyan emberekről, akik segítettek Szlovákia sikeres EU-s elnökségének megvalósításában.

 

A közeljövőben azonban már nem kell hasonló konfliktustól tartanunk, a kormányfő ugyanis saját hatáskörébe vonná az ügyet. A Smer négy képviselője indítványozta a parlamentben, hogy a miniszterelnök oszthasson ki állami díjakat. A tervek szerint május 1-jén, vagyis a munka ünnepén osztanák ki és a díj az Alexander Dubček nevet viselné.

 

 hirdetes_300x300  

Nincs ugyan szó éremről vagy jelvényről, a kitüntetettek egy okiratot kapnának, valamint az átlagbér huszonötszörösét, vagyis körülbelül 23 ezer eurót. „Az Alexander Dubček állami díj a legmagasabb kitüntetés lesz kivételes művészeti, sportolói, vállalkozói, kutató és egyéb jelentős tevékenységért.”  – áll az indoklásban.

 

Állítólag nincs köze Kiskához

 

Dušan Jarjabek, a javaslat benyújtóinak egyike szerint tenni kellene valami pozitívat azokkal, akikről kevesek beszélünk. Ezek pedig az egészségügyben, gazdaságban dolgozó emberek, tudományos dolgozók, akik nagyszerű dolgokat csinálnak, átlagos fizetést kapnak és senki nem tud róluk.

 

Az egyéneket vagy csapatokat a minisztériumok jelölhetik a díjra, az átláthatóság érdekében egy speciális bizottság felügyelné a folyamatot. Jarjábek szerint a törvényjavaslatnak nincs köze a köztársasági elnökhöz, minden ilyen állítás téves. Szerinte az államfő által kiosztott kitüntetéseket tiszteletben tartják és csak rá tartoznak.

 

Galko: Dubček most forog a sírjában

 

Az ellenzéki képviselőknek nem tetszett a Smeres javaslat. Ľubomír Galko (SaS) úgy gondolja, hogy Alexander Dubček forog a sírjában. „Teljesen beteges dolog, hogy Fico és az egész korrupciós bagázs szájára vegye Dubček nevét és a nevével próbáljanak meg élősködni.” – tette hozzá. Szerinte a díjak szétosztását meg kellene hagyni az államfőnek.

 

A törvényjavaslat Ján Budaj képviselőt is felidegesítette. Nem tetszik neki, hogy a kormánykoalíció fél évvel ezelőtt elutasította, hogy augusztus 21-e emléknap legyen, vagyis amikor a Varsói Szerződés csapatai megszállták Csehszlovákiát.

 

Aktuality.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!