Még szinte el se csitultak a kedélyek a városban a legutóbbi temetői emlékműállítást követően, máris újabb emlékmű-együttes kezdeményezés borzolja az érsekújváriak kedélyét. Kettős emlékművet tervez ugyanaz a Háromhidak polgári társulás, amely a múlt évben a temetőben felállított ellentmondásos legionárius emlékművel lepte meg a város lakosságát és az ott nyugvó elesett katonák örök álmát (Legionárius emlékmű I. világháborús katonasírokon Érsekújvárott).

 

A téma most sem esik messze az I. világháború végét követő korszak máig homályos időszakától, amely a cseh legionáriusok és a magyar Vörös Hadsereg érsekújvári harcairól szólt. A téma hiteles és objektív történészi feldolgozásának hiányában a mai napig is csupán epizódok kerülnek napfényre egy-egy emlékműállítással kapcsolatban. A (cseh)szlovák történelem honvédésként állítja be a véres, sok áldozattal járó harcokat, ezzel szemben a magyarországi történészek agyonhallgatják,  mivel a  magyar Vörös Hadsereg felvidéki előretörése összefügg a Tanácsköztársasággal, ami nem egy dicsőséges korszaka történelmünknek. Viszont a felvidéki magyar történészeink feldolgozhatnák a tragikus felvidéki eseménysort!

 

Persze, vannak sokkal fényesebb időszakai is a történelemnek, amire együtt lehetnénk büszkék – magyarok, szlovákok! Például a II. Rákóczi Ferenc féle szabadságharc érsekújvári vonatkozásának sincs méltó emlékhelye!

 

 hirdetes_300x300  

Folytatás…

[stw]

 

Viszont az egyoldalú történelemszemlélet sok veszélyt rejt magában, többek között gyanakvásra, régi sebek feltépésére, ne adj isten, gyűlölködésre ösztönöz! Most a Háromhidak érsekújvári polgári társulás beadvánnyal fordult a képviselő-testülethez, hogy a városban egy helyen állítsanak emlékművet Jiŕí Jelínek cseh legionárius őrnagy parancsnoknak, aki az említett harcok során életét vesztette, valamint ugyanott egy turulmadaras oszlopot is elhelyeznének.

 

Jelínek cseh legionárius őrnagy parancsnok. Kép: http://nzalbum.sk

 

Mindkét emlékmű egykoron létezett, és különböző okok miatt, más-más történelmi pillanatban távolították el őket. Ezek felújított változatát akarja a társulás karnyújtásnyira elhelyezni egymástól, mintegy jelképezve a két nemzet békés együttélését a városban. Művészi, ideológiai és történelmi szempontból is erősen sántít az elképzelés.

 

Jiŕí Jelínek őrnagy katonatiszt volt, aki 1919 júniusában súlyos sérüléseibe halt bele az érsekújvári kórházban. Katonatiszt, aki elesett a harcokban! Ugyanakkor a cseh legionáriusok civileket sem kíméltek a városban, többek között lelőtték a polgármester fiát is. A harcokban elesett helyi civil áldozatoknak állított emlékmű talán ésszerűbb kezdeményezés lehetne a társulás részéről!

 

Így a kettős emlékmű állításának a gondolata az indokolt közös szellemiség hiányában azt sugallja csupán, hogy egyet állítsunk a város szlovákjainak, egyet pedig a magyaroknak, függetlenül a történelmi indokoltságnak. A turulmadár nem adekvát párja az őrnagy emlékművének, mint ahogy a két történelmi esemény sem: a cseh legionáriusok érsekújvári kalandozása és az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc, aminek a tiszteletére állítottak a turulszobrot 1914-ben!

 

 

Az érsekújvári képviselőtestület a legutóbbi ülésén nem hagyta jóvá a polgári társulás kettős emlékmű felállítási kérvényét, de félő, hogy ezzel a kezdeményezésre nem kerül pont, hiszen Nyitra megye önkormányzata már jóváhagyta anyagi támogatását a Jelínek emlékműre!

 

A szoborháború tehát folytatódhat a városban!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!