Érdekes kutatásról számolt be az etrend.sk portálon Gabriel Tóth, politikai kommunikációs és marketing szakember. Egy elemzés során a politikai pártok oldalait és kedvelőit vizsgálták aktivitás és átfedés szempontjából, majd a Normalized Facebook Distance metódust használva kétdimenziós térképre helyezték a pártokat. 

 

Helyzet a tavalyi választások előtt

 

Három hónappal a márciusi választások előtt a politikai pártok egy nagy közös halmaza létezett, melyek felhasználói egyenlő mértékben voltak hajlandóak integrálódni más pártokkal a klaszterben. Egyedül az SaS és a Most-Híd volt elszigetelt ( az egyedi felhasználók legmagasabb mértéke).

 

 hirdetes_810x300  
forrás: etrend.sk

 

Ha az x-tengely szerint vizsgáljuk a grafikont, akkor a menekültkérdés témája alapján kell következtetéseket levonnunk – a legradikálisabb elutasítóktól (Sme rodina és ĽSNS) egészen a Most-Hídig, akik egyedüliként nem álltak hozzá negatívan a migránsok befogadásának témájához.

 

 

Földrengés a választások után 

 

A második grafikon jól mutatja, hogyan változott meg a helyzet 6 hónap alatt a választások után. A három korábbi klaszter eltűnt, a csoportok közötti távolság megnőtt, azonban a klaszteren belüli pártok közelebb kerültek egymáshoz.

 

forrás: etrend.sk

 

A Facebook-felhasználók viselkedése alapján így négy csoport jött létre, az elsőt a koalíciós pártok alkotják (Smer-SD, SNS, #Sieť, Most-Híd), a második legnagyobbat az SaS és OĽANO ellenzéki pártok, miközben az ĽSNS és Smer rodina különálló klaszterbe került. Ebben az esetben az x-tengely szerinti felosztottságot adja a koalíciós-ellenzéki elosztás.

 

Új trendek

 

A parlamenti választások megváltoztatták a politikai pártok Facebook „rajongóit” és átrajzolták a politikai térképet. Különösen látható ez például a Most-Híd esetében, a párt kedvelői ugyanis jóval közelebb kerültek az új koalíciós partnerekhez. Látható az ellenzéki pártok megosztottsága is, főleg a rendszerellense ĽSNS és Smer rodina esetében.

 

Tóth megállapítja, hogy a közösségi oldalak felhasználói általánosítva lemásolták a valós politikai fejlődést, ami fontos a közösségi oldalak kommunikációjának kutatásában és annak hasznosításában az „offline” környezetben. (A blog adatainak forrása Ľudovít Ďurman diplomamunkája).

 

Etrend.sk
borítókép: DenníkN

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!