Sajnos mára tényként kell kezelnünk, hogy a felvidéki magyarság a meglévő jogait sem használja ki, holott kivívásuk nagy erőfeszítésekbe és gyakran hosszú évekbe telik. Így van ez az anyanyelvhasználat terén is.

 

Éppen ezért nagyon megörültem, amikor egy internetes portálon megláttam a téma nem csak engem, hanem nagyon sok embert, szervezetet foglalkoztat. Ilyen például a HVIM vagy a Somorja hangja – Vox Samariae polgári társulás. Az utóbbi társulás alelnöke, Polgár Hajnalka a közelmúltban elkészített két formanyomtatványt (itt és itt), amely a települések polgármesteri hivatalait kéri arra, hogy az illetékadóról kiküldött határozatot ezen túl magyar nyelven is kézbesítsék.

 

Először ódzkodtak tőle, de kiadták

 

 hirdetes_810x300  

Továbbá kérik azt is, hogy az ilyen kérvényt beadott helyi lakos számára az önkormányzat a neki címzett leveleket, határozatokat, iratokat az államnyelv mellett magyar nyelven is mellékelje. Természetesen az idevonatkozó jogszabályok tiszteletben tartásával.

 

Még június elején éltem is a lehetőséggel és mindkét kérelmet személyesen leadtam az ipolysági polgármesteri hivatalban. Várakozásaimmal ellentétben a hivatal partnernek bizonyult és záros határidőn belül Ipolyságon elsőként kézbe vehettem a magyar nyelvű iratokat.

 

Kattintson a folytatásért!

[stw]

 

A szóbanforgó határozat. Kép: Körkép.sk

 

Többen is kérhetnék

 

Fájó pont viszont, hogy a majd 5 ezres itt elő magyarság egyetlen egy kérvényezőt tudott ez idáig felmutatni. Nem hivatalos forrásokból hallottam, kérésem egy-két, a hivatalban dolgozó, a város lakosainak adójából élő alkalmazottban visszatetszést keltett. Szerintük nem bírom eléggé az államnyelvet és gondot okoz két mondat értelmezése vagy esetleg valamilyen adóhátralékot szeretnék ilyen módon kikerülni, késleltetni.

 

Az ipolysági városi hivatal homlokzata. Kép: static.panoramio.com

 

Egy fecske nem csinál nyarat, tartja a mondás szerint. De tudatosnak kell lenni az anyanyelvhasználatnak mind az írott, mind a beszélt formájában is, hogy nyelvünk Dél-Szlovákia szerte regionális hivatalos nyelvvé válhasson. Az egymás felé gyakorolt gesztusok csak akkor érnek valamit, ha élünk is a lehetőségekkel és a magyar nyelv, mint nemzetünk egyik meghatározó ismérve nem másodszerepben fog tetszelegni szülőföldünkön.

 

Dian Csaba

Nyitókép: google maps

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!