Képviselői kezdeményezésre testületi ülést hívtak össze Kétyen, az egyházi óvodával kapcsolatban , amely körül mostanában botrányok sorozata zajlik, amivel tele a felvidéki és a magyarországi sajtó. A polgármester sorra nem hajtja végre a testület határozatait, ami aztán néha groteszk helyzetekbe torkollik.

 

Az előzményekről itt olvashat:  Feszült helyzet a kétyi óvoda körül , Ámokfutás Kétyen – Pajszerral esett neki a polgármester az óvoda épületének – Videó

 

„A polgármester törvényből adódó kötelessége a kérvényezéstől számított 15 napon belül összehívni a rendkívüli képviselőtestületi ülést, ha ezt a képviselők kérik. Ő ezt nem teljesítette – a 15 nap a múlt pénteken lejárt. Nem mentek ki a meghívók és a hangosbemondó sem hirdette a szokásos módon, ezért a képviselők egymásnak küldtek értesítőt, a falu lakosságát pedig a közösségi portálokon keresztül hívták július 21-én 18.00 órára a községi kultúrházba” – mondta el Bohák József  képviselő.

Folytatás kattintás után…

 hirdetes_300x300  

[stw]

 

 

A parkban született meg a fontos határozat

 

Gyülekeztek az ülésen részt venni szándékozók, de a kultúrházat nem találták nyitva, ezért úgy határoztak, a kultúrház előtti parkban tartják meg a tanácskozást. Asztalt és padokat kerítettek és kezdődhetett is a nem mindennapi ülés. Mint ahogy ezt előre prognosztizálták, a polgármester nem jelent meg az ülésen és a 7 képviselőből 5-en voltak jelen, valamint a főellenőr Leszkó Ildikó.

 

 

Bohák József képviselő ismertette a tényállást: „A polgármester részéről akadályok vannak gördítve az óvoda épületének használatával kapcsolatban – még a belépés sem biztosított, miután hétfőn betörte és kifeszegette az épület több ajtaját és új nyílászárókat helyezett el az épületen. Az egyház 18 éve működteti az iskolát és az óvodát a községben, amely minden felekezetű gyermeknek biztosítja a nevelést, szép eredményeket érve el.  Ezen tanintézmények működtetése a községnek is érdeke. Az egyházközségnek be vannak biztosítva az eszközei az épület felújítására, amely már szükséges lenne, tekintettel az épület állagára, a község pedig pénzt takaríthatna meg. ”

 

Ezt követően felolvasta a határozati javaslatot, melyben „A” pontjában tudomásul veszi  a Kétyi Református Egyházközség 2017. 2. 21-én beterjesztett kérvényét az óvoda épületének és a hozzá tartozó telek megvételére. A „B” pontban pedig jóváhagyja az eladás szándékát. A jelenlévő képviselők egyhangúlag megszavazták a határozatot.

 

 

Egy másik határozatot is elfogadtak, mégpedig azt, hogy nem lehet elkezdeni az óvoda épületének felújítását, mert minek költenie egy olyan épületre, melynek eladása folyamatban van. Ennek előtte is volt már ilyen határozat, de azt megvétózta a polgármester. Most megtörve a polgármesteri vétót, ismételten elfogadták.

 

Sokan megtapsolták a döntést, de azért voltak olyan hangok, hogy persze, jól működnek az egyházi tanintézmények, kell is velük bérleti szerződést kötni, de eladni talán mégse kellene az óvoda épületét. Mikus Irén MKP-s képviselőt (aki Molnár előtt hat választási cikluson át volt a falu első embere) kérdezem, miért látja szükségesnek az épület eladását.

 

Molnár Gábor és Bohák József képviselők

 

Igen, vannak, akik nem értik, miről is van szó. Molnár Péter polgármester községi óvodát szeretne létrehozni, ám az egyház hosszú távon szeretné fenntartani tanintézményeit a községben, hiszen eddig is mindenki megelégedésére működtek. Nekik az iskola működtetése csak az óvodával együtt rentábilis. Ad 1. 14-15 kisgyermek esetében szétszaggatja az óvodát egy újabb óvoda létrehozása, Ad. 2 Az egyházi óvoda féléves bérleti szerződések mellett nem tudja végezni a feladatát, mert jogbizonytalanságban lehetetlenség dolgozni.

 

– Az óvoda a rengeteg pályázati lehetőséget is csak akkor tudja kihasználni, ha hosszú távú bérleti szerződése van, ami a legtöbb pályázatban feltétel – szól közbe Molnár Gábor képviselő – de az utóbbi időben már csak nagyon rövid távú szerződéseket volt hajlandó aláírni a polgármester, most pedig az érvényes képviselőtestületi határozatok ellenére, nincs is aláírt bérleti szerződés, amivel nagy kárt okoz az óvoda fenntartójának.

 

Molnár Gábor és Mikus Irén a kétyi képviselőtestület tagjai

 

Igen – folytatja Mikus képviselő asszony – A rövidtávú bérleti szerződések miatt az óvoda fenntartójának nem is igen marad más választása, mint az épület megvásárlása. Ad 3.A református egyház óvodaprogramjához csatlakozva most van lehetőség úgy az épület megvételére, mind a felújítására. Úgy érzem, egyre többen értik meg a faluból is, hogy az óvoda épületének eladása előnyös a községnek, mert maradna a színvonalas nevelés-oktatás és a község a saját pénzeszközeit sok más mindenre tudná fordítani.”

 

Történelmi ez a pillanat

 

– mondta az ülés végén Hajdú Árpád az egyházi tanintézmények igazgatója, aki Fülöp Sándor tiszteletessel egyetemben megköszönték a képviselők bátor kiállását. Mit lép erre Molnár Péter polgármester? Mi lesz ezen határozat sorsa? Mikor tér vissza az önkormányzatiság ebbe a kis faluba? Valószínűleg csak a bíróság tesz pontot az ügy végére, de az sajnos nem most lesz.

 

Bokor Klára

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!