Volt egy pillanat, amikor Xisco Garcia búvár azt fontolgatta, hogy maga ellen fordítja a kését, semmint hogy a lassú és fulladással végződő halált válassza.

 

Garcia 60 órára esett csapdába egy víz alatti barlangban a spanyolországi Mallorcán. A történet egyszerű expedícióként indult, a víz alatti barlangok feltérképezése volt Garcia és társa célja. Ám egy véletlen baleset rémálommá változtatta a hétvégi időtöltést.

 

Elszakadt ugyanis az a kötél, amit a búvárok akkor használnak, mikor mélyebbre merülnek egy barlangban. A kötél mentén ugyanis visszatalálhatnak a felszínre, még ha a lámpájuk tönkre is megy, vagy ha nincs hogyan tájékozódni.

 hirdetes_810x300  

 

Mindkét búvár a mélyben rekedt. Egyetlen szerencséjük az volt, hogy ismerték a barlang azon részeit, ahol légbuborékok voltak. Az idő teltével azonban Garcia társa úgy döntött, elmegy segítségért – vagyis szerencsét próbál. A kötelet ugyan megtalálta, de a látási viszonyok rosszak voltak:

 

„Olyan volt, mintha egy tál kakaóban búvárkodnék”

 

mondta később a búvár.

 

Garcia feladata közben az volt, hogy életben maradjon a segítség megérkeztéig – amire nem volt semmi garancia. A barlangokban megszoruló levegő ugyanis jóval nagyobb (5 százalékos) arányban tartalmaz szén-dioxidot a szabad levegőhöz képest (0,04 százalék). Spórolnia kellett elemlámpája energiájával is, ugyanis csak fényben tudott a barlang azon részébe merülni, ahol édesvíz volt.

 

A mentőalakulatok már úgy vélték, lemondhatnak a férfiról, mert a holttestet sosem találnák meg a barlangok útvesztőiben. A tapasztalat is ezt mutatja: 1950 óta a mallorcai barlangrendszerben 475 búvár halt meg.

 

Garcia társa azonban kijutott a felszínre, és segítséget hívott. A kötél maradványai segítségével pedig megtalálták a mélyben rekedt Garciát.

 

„Azt hittem, hogy egy újabb hallucináció, amikor megláttam, ahogy fények tartanak felém a vízben. De aztán rájöttem, hogy ez a valóság – feltűnt egy sisak a láthatáron”

 

Az esetből azonban a nagyon szerencsés búvár nem sokat tanult. Miután súlyos hipotermiával kórházba került, majd oxigénkezelésen esett át, amint jobban érezte magát, visszatért a mallorcai barlangokba búvárkodni.

 

WashingtonPost.com

Nyitókép: WashingtonPost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!