Egy víz alatt remekül manőverezhető, speciális robot segítségével szombaton lefotózta az atomerőmű megolvadt hasadóanyagát a megsemmisült fukusimai atomerőműben.

 

A robot lávaszerű képződményeket is felfedezett a fukusimai 3-as reaktor alatt egy méterrel az elsődleges tároló alatt – vagyis a fűtőelemek egy része belemarta magát a tárolóba.

 

A robot egy méterrel a uránrudak alatt bukkant ki

 hirdetes_810x300  

 

A 3-as blokk volt eddig az egyetlen olyan reaktor, ahol meg tudták vizsgálni a leolvadt reaktor állapotát. A másik két sérült reaktorban olyan nagy a sugárzás, hogy a robotok nem bírják a terhelést, tönkremennek, mire bármit is találnának. A felvételek kulcsfontosságúak a kárelhárításhoz. Várhatóan évtizedek telnek el, mire az illetékesek hathatós lépéseket tudnak tenni.

 

Ahogy Csernobilban, úgy Fukusimában is a másik két reaktor megolvadt hasadóanyaga leolvasztja a betont és az erőmű alkatrészeit, mindent, amivel találkozik, létrehozva az úgynevezett kóriumot, egy radioaktív masszát. Megszilárdult változatukat formájuk miatt elefántlábnak nevezik.

 

A radioaktív fűtőanyagok hihetetlen erővel képesek korrodálni az összes környezetükbe kerülő anyagot. 

 

Artur Kornyejev fotója a formája miatt “Elefántlábnak” nevezett megszilárdult radiokatív masszánál a csernobili szarkofág belsejében. A megolvadt fűtőelemeket, betont és egyéb anyagokat tartalmazó kórium lávaként hömpölygött a katasztrófa idején az erőműben, és átégette magát a padlón. Forrás: Keptelenseg.hu

 

TheGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian.com

 

 

30 éve történt a csernobili katasztrófa – meddig bírja a szarkofág?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!