Térképre rakták a 15 éves diákok teljesítményét országonként. Nos, a szlovákiai oktatásügy közismert helyzetéből kiindulva talán nem is meglepő, hogy Szlovákia nem végzett túl jól a ranglistán, amit a PISA 2015 (Nemzetközi Tanulói Teljesítménymérés Program) kutatása alapján állítottak össze.

 

A térkép az OECD 37 tagállamának eredményeit vonultatja fel, a zöld és árnyalatai a jobb teljesítményt, a piros és annak árnyalatai a kevésbé jó eredményeket jelöli.

 

Épp a PISA 2015-ös kutatására hivatkozva jelezték többször is a kormánynak illetve az egész szlovákiai politikai palettának, hogy óriási gondban van az oktatásügyünk: a gyerekek egyre rosszabbul teljesítenek nemzetközi viszonylatban, a duális képzés nem kellőképp elterjedt, a kutatás-fejlesztésre szánt keretek nem kielégítőek (vagy ha lenne is rá pénz, azt gyanús körülmények között költik el).

 

 hirdetes_300x300  

 

Mindhárom fő területen gyengén teljesítünk

 

A három legfőbb témakör, amit a térkép összeállítói vizsgáltak, az a 15 éves diákok átlagos teljesítménye természettudományi műveltség (ez volt a fő kategória), matematikai eszköztudás és szövegértés kategóriájában.

 

Az említett három kategória mindegyikében Szlovákiában visszaesés tapasztalható, amit a grafikonok is jól mutatnak. A legjobban és átlagosan teljesítő diákok aránya jelentősen visszaesett, míg a gyenge eredménnyel szereplő diákoké nőtt.

 

Átlagosan teljesítő szlovákiai diákok arányának változása. Forrás: comapreyourcountry.org

 

Kiemelkedően teljesítő szlovákiai diákok arányának változása. Forrás: comapreyourcountry.org

 

Gyengén teljesítő szlovákiai diákok arányának változása. Forrás: comapreyourcountry.org

 

Esélyegyenlőség és családi háttér

 

A PISA vizsgálja a családi háttér kritériumát is,ami lényegében arra a kérdésre keresi a választ, hogy mennyire egyenlően oszlanak meg a teljesítmények az oktatási rendszerben. Röviden: az esélyegyenlőségről van szó. Ebbe beletartozik az is, hogy szülők társadalmi státusza mennyiben befolyásolja a diákok teljesítménybeli különbségét is.

 

Az összegzés szerint Szlovákiában átlagon aluli az iskolákon belüli különbségek nagysága, míg átlagon felüli az egyes iskolák közötti különbségek miatti gyengébb teljesítmény a diákoknál. Ez egybevág azzal, amit a pedagógusok szakszervezetei is hangsúlyoznak: az elmúlt időszak tüntetésein 400 millió eurót követeltek a kormánytól a regionális iskolahálózat különbségeinek megszüntetésére.

 

Forrás: KSH.hu

 

A PISA azt is méri, hogy egy-egy ország mennyire biztosít egyenlő oktatási feltételeket a bevándorlók (migránsok) gyerekeinek. Szlovákiára és Magyarországra nézve nincs adat ezzel kapcsolatban (nyilván ehhez hozzájárul a migránsok alacsony aránya is).

 

Összességében elmondható, hogy Szlovákia kizárólag a lányok és fiúk teljesítménye közti eltérésben teljesít viszonylag jól. Matematikában átlagon aluli, tudományos műveltség, esélyegyenlőség (családi háttér) és szövegértés tekintetében messze le vagyunk maradva. Magyarország valamivel előttünk jár, nagyjából Romániával és a balkáni országokkal vagyunk egy kategóriában a térkép szerint.

 

Körkép.sk

Nyitókép: compareyourcountry.org/pisa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!