Hogy mélyüljön elhivatottságuk és erősödjenek baráti kapcsolataik

 

Bokor Klára

 

Már a hatodik ministráns olimpiára gyűltek össze a ministránsok a Felvidék több tájáról. Farkas Zsolt atya, szőgyéni plébános, főszervező és házigazda szerint örvendetes, hogy évről évre többen vannak. Az idén 22 helyről érkeztek az olimpiára – 55 versenyző ministráns és 30 segítő. Persze a segítők is szerves részesei az olimpiának (régen minden segítő résztvevő volt), hiszen esténként ők ugyanúgy sportoltak.

 

 hirdetes_810x300  

Sok vendég is ellátogatott közéjük a négy nap folyamán, így minden nap 100 felett volt a résztvevők száma.

 

Hogyan indult a Felvidéki Ministráns Olimpia?  – kérdezem Farkas Zsolt atyától.

 

Az ötlet az esperesi ministráns olimpiákból nőtte ki magát. Nagykéri káplán koromban én is besegítettem ezek szervezésébe a surányi esperességben, sőt az utolsó szervezését már egészen rám bízták. Ekkortájt határoztuk el Andrusko Gyula volt ministránsommal, aki akkoriban szeminarista volt, hogy megszervezzük ezt magyar ministránsoknak – Felvidéki Ministráns Olimpia néven.

 

Farkas Zsolt atya és Vígh Gábor Szőgyén polgármestere meggyújtják az olimpiai lángot.

 

Gyuszi atyát azóta pappá szentelték és mi ketten vagyunk a rendezvény főszervezői, de nagy örömünkre szolgál, hogy nem tudnak megválni az olimpiától azok se, akik régebben részt vettek rajta, olyan szoros baráti kapcsolatok alakultak ki itt az évek során.

 

A helyszín kiválasztása milyen kritériumok szerint történik?

 

A helyszín megválasztása külön figyelmet igényel. Olyan helyet kell találnunk, ahol egy helyen van az iskola, ahol a szállást biztosítjuk az osztálytermekben, van tornaterem, kinti focipálya, étkezde, valamint tisztálkodási lehetőség. Ezek a feltételek adottak volta Nagykéren, de itt Szőgyénben is. Persze fogadókészségnek is kell lennie a település részéről – úgy a lakosok, mind az önkormányzat részéről.

 

Az első nap Viliam Judák nyitrai megyéspüspök celebrálta a szentmisét. Segített öltözködni a ministránsoknak, bíztatta őket a további szolgálatra és magyarul búcsúzott tőlük: Dicsértessék a Jézus Krisztus!

 

Szerencsére ezzel még nem akadt gondunk, szívesen fogadták mindkét helyen az olimpiát , sőt az egyházközség és a vállalkozók támogatására is mindig számíthatunk. Az utóbbi években Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Jópásztor Alapítvány anyagi támogatásával valósul meg a négynapos együttlét.

 

Milyen versenyszámokban mérik össze ügyességüket, tudásukat a ministránsok?

 

Futball, asztalitenisz, röplabda, stafétafutás, sakk és kvízjáték, ahol Biblia és liturgikus ismereteikről adhatnak számot.  Az olimpia elsődleges célja megszólítani a fiatalokat a sporton keresztül. De célunk az is, hogy mélyítsük elhivatottságukat a ministráns szolgálat iránt és baráti kapcsolatokat építsünk egymás között. Nagyon sok szép élményben volt részünk a most szombaton véget ért táborban is.

 

a csapatjátékok: foci, röplabda, asztalitenisz, sakk, kvíz és stafétafutás

 

Megemlíteném mindjárt a csapatok összeállítását. Mi azonos korúakat próbáltunk egy csatba tenni, de sokan inkább vállalták a rosszabb eredményt, csakhogy az egy településről érkezők, vagy a barátok egy csapatban lehessenek. Így adódott, hogy a csapatokban nagyon vegyes volt a korosztály, de ez senkit se zavart, sőt megdicsérték kisgyermek társukat, bár lerontotta a csapat eredményét.

 

Ez a segítőkészség az olimpia egész ideje alatt megmutatkozott – a nagyok felszeletelték a kisebbeknek a kirántott húst, a nyakukban vitték őket a szentmisére és sorolhatnám. Érdekességként említem, hogy a kvízjáték különdíjáért folytatott verseny második helyezettje egy olyan iskola előtt álló kisfiú lett, aki még nem tud olvasni. Neki a segítők olvasták fel a feladatokat és ilyen nagyszerű eredménnyel zárt.

 

Az olimpia minden napja tornával kezdődött, majd a csapatjátékokkal folytatódott, ahol mind a 8 csapat játszott mindenkivel, az alkony beköszöntével szentmisére mentünk, az estéket pedig éneklés, filmnézés, karaoké és baráti beszélgetések színesítették. Ezen felül sok meglepetés is várta napközben az olimpia résztvevőit.

 

Pillantsunk be mi is a tábor életébe:

 

reggeli torna

 

a csapatjátékok: foci, röplabda, asztalitenisz, sakk, kvíz és stafétafutás

 

a csapatjátékok: foci, röplabda, asztalitenisz, sakk, kvíz és stafétafutás

 

a csapatjátékok: foci, röplabda, asztalitenisz, sakk, kvíz és stafétafutás

 

a csapatjátékok: foci, röplabda, asztalitenisz, sakk, kvíz és stafétafutás

 

A helyi és a párkányi tűzoltók is kimentek az olimpiára, ahol Zsolt atya megáldotta felújított autóikat és áldást kért munkájukra, a gyerekek pedig hihetetlenül élvezték a vizes bemutatót.

 

 

Kwaku atya Zimbabweiből Lépes Lóránttal, a Mária Rádió igazgatójával érkezett a táborba. Mesélt a táborlakóknak az ottani életről, amire bizony rányomja bélyegét a szegénység.

 

Farka Zsolt atya megáldotta a motorokat és motorosokat, akik Sárai Jani helyi motoros szervezésében érkeztek a környékről csakúgy, mint Tatabányáról. Felrajzolták az aszfaltra az olimpiai köröket és „megmotoroztatták” a motorozni vágyókat. Erre az eseményre eljöttek a köbölkúti cserkészek is, valamint a náluk táborozó „Csaba testvér gyermekei ” Erdélyből.

 

 

Értékes ajándékok kerültek kiosztásra. A kvíz nyertese részt vehet a 2018-as Római Ministráns Találkozón – a Jópásztor Alapítvány és a Pázmáneum felajánlásának köszönhetően.

 

A csoportversenyek eredménye: 1. hely Bacsfa- Nagyszarva, 2. hely Besenyő-Nyitra, 3. hely Nagykér-Köbölkút-Kisújfalu

 

 

Nyitókép: A résztvevők Bíró László tábori püspökkel, aki nagy örömmel jött a felvidéki ministránsok közé.

 

Bokor Klára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!