Kenyeres Oszkár a Duna TV-n futó Hazajárók turisztikai magazin egyik szereplője immár 10 éve, hogy a nyári szabadságait Európa változatos tájait bebarangolva tölti el.

 

Földrajz-történelem szakos tanárként a hegyek szeretete már kamaszkorában belé ivódott. Utitársként felesége és két lánya osztozik vele a kalandokban. Jártak már a skandináv országokban, Skóciában, Erdélyben. Idén a számunkra kissé ismeretlen Grúzia és Örményország természeti szépségei kerültek sorra.

 

A kizárólag csak bakancsos túrák és vadkempingezések nehézségeibe, ám izgalmas és változatos mindenapjaiba kalauzol el minket két héten keresztül.

 

 hirdetes_810x300  

Egyedi tartalom magával ragadó képek csak a Körkép olvasóinak.

 

Vágjunk is bele!

2. Grúzia nyugati kapuja, Batumi

 

Általában mikor útra kelünk ismeretlen, turisták által kevésbé látogatott helyekre, elolvasunk minden fellelhető internetes beszámolót az adott vidékről. Ilyenkor persze kialakulnak a sztereotípiák, amelyek vagy beigazolódnak a helyszínen, vagy nem.

 

Tehenek mindenütt

Átlépve a török-grúz határt, ezek a sztereotípiák rögvest igazolódtak: tényleg mindenütt ott vannak a tehenek, sokszor a felezővonalon zajlik a kérődzés. Tényleg nem igazán érvényesek a közlekedési szabályok: mindenki ott előz, ahol tud, az elsőbbség megadására nem kell feltétlenül számítani. Mindezek persze nem szegték a kedvünket, majd 3000 kilométer autózás után végre Grúziában vagyunk, végre lelassíthatunk, és megkezdhetjük az ország felfedezését.

 

A teaültetvények inkább a török oldalon voltak jellemzőek, de itt is előfordulnak

 

Első dolgunk a helyi pénz (lari) beszerzése volt, majd nagy kéjjel tankoltuk tele az autót az átszámítva 220 forint/liter árú benzinnel. Első állomásunk Batumi volt, ami Abházia oroszok általi elcsatolása óta a maradék „grúz riviéra” fővárosa. A rossz idő miatt a fürdés most kimaradt, viszont a tengerparti sétány impozáns épületeit egymás után pipáltuk ki az ABC toronytól Ali és Nina emlékművéig.

 

A tengerparti sétány Batumiban

 

Bambuszerdő Batumi közepén

 

Adzsária központjának felújításával mintha tegnap végeztek volna, nem csoda, hogy a város tele van főként grúz és örmény (nekik ez a legközelebbi tenger) turistával. Természetesen nem maradhatott ki a grúz nemzeti eledel, a hacsapuri kipróbálása, amely eredetileg egy lágysajtokkal töltött tésztalepény, de az adzsárok itt még tükörtojást is tesznek a tetejére, így ennek a neve adzsaruli hacsapuri.

 

A híres hacsapuri

 

Köszönjük a segítséget!

Mivel a szubtrópusi éghajlatból éppen a nyári monszun jutott nekünk, gondoltuk tovább állunk a Kaukázus felé, amelynek lábát utazásunk negyedik napjának estéjén értük el.

 

Kenyeres Oszkár

 

A sorozat korábbi részei:

 

Vakáció a Kaukázusban (I) – 3 napig csak Kelet felé

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!