Szent István királyunk ünnepe alkalmával augusztus 18-án a  Párkány- Nánai székhelyű  Limes – Anavum Regionális Honismereti Társulás és a Csemadok Kisgyarmati alapszervezetének küldöttsége járt a magyar Országházban. Jelképesen egy hagyományos aratási koszorúval és a kéméndi tájházban sütött új kenyérrel vittek üzenet a Felvidékről, kifejezve az anyaországnak és a magyar országgyűlésnek tiszteletüket, hálájukat!

 

A kurtaszoknyás népviseletbe öltözött hölgyekkel ékesített küldöttséget az Országházban Kövér László házelnök úr távollétében Jakab István, Országgyűlés alelnöke fogadta jelképesen az Országháza Esterházy termében.

 

Mészáros Júlia, a kisgyarmati Csemadok alapszervezet alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy az Alsó- Garam mente legszebb  tájegységi falvai – Bart, Kisgyarmat, Bény, Kőhídgyarmat, Garampáld és Kéménd – kurtaszoknyás közös népviselete Kárpát-medence gyöngyszeme, egyedi viselet, amelyre joggal lehet büszke minden magyar ember.

 

 hirdetes_400x285  
Esterházy János emléktáblája előtt került sor az aratási koszorú átadására.

 

A Limes – Anavum civil szervezet elnöke Dániel Erzsébet (az idei Pro Probitate – Helytállásért díjas) kifejezte köszönetét a magyar államnak azért a sokrétű támogatásért, melynek segítségével képesek a felvidéki magyarok őrizni és ápolni anyanyelvi kultúrájukat, nemzeti hagyományaikat és magyarságukat!

 

Retkes János, a honismereti társulás alelnöke adta át az aratási koszorút Jakab Istvánnak, a magyar Országgyűlés alelnökének, miközben hangsúlyozta, hogy a helyszín, az Országháza Esterházy- terme méltó helyszín annak kifejezésére, hogy a felvidéki magyarság lélekben erős és elszánt, nem törte meg az elszakításban eltöltött közel száz esztendő.

 

A mártírhalált halt Esterházy János emléktáblája díszíti az Országháza jelképes felvidéki termét, az Esterházy termet.

 

Az Országgyűlés alelnöke válaszában kiemelte, hogy a Kárpát-medencében egy egységes magyar nemzet van, Magyarország felelősséget vállal minden magyarért, és az ország háza az egész nemzet háza!

 

Száraz Dénes

(A borítóképen az első sorban: Mészáros Júlia, Dániel Erzsébet, Ruzsik Nikolett, Jakab István, Retkes János, Nyitrai Tímea és Zoltai Dániel Komárom-Esztergom megyei képviselő, aki elkísérte a felvidéki küldöttséget.)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!