Hagyományosan augusztus második szombatján került sor Kulcsod községben (Dunaszerdahelyi járás) a falunapra. A Duna-melléki település a lakosok szórakoztatása mellett a testvérközségi kapcsolatok felélesztését is célul tűzte ki az augusztus 12-én megvalósuló eseményen.

 

Kulcsod egy kevesebb, mint 400 lelket számláló kis község a Csilizközben, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás határán. Bár neve legtöbbször az 1965-ös dunai árvíz kapcsán merül fel, napjainkban már a részben kulcsodi dalos ajkúak alkotta Gyöngykoszorú népdalkör is népszerűsíti a községet.

 

Bognár Csaba polgármestert a magyarországi Kulcs község delegációjának körében kérdeztük a községről és a testvérközségi kapcsolatok felélesztésének mikéntjeiről.

 

 hirdetes_400x285  

„Kis községként nem egyszerű bővítéseket, újításokat véghezvinni, és az sem segít a helyzetünkön, hogy egyre kevesebb a fiatal, aki itthon szeretne családot alapítani, arról nem is beszélve, hogy van egy egész generáció, amelynél jócskán eltolódik a fészekrakás”

 

Bognár Csaba kulcsodi polgármester, fotó: Körkép.sk

 

A községben egy magyar tannyelvű óvoda működik, szeptembertől azonban kénytelenek átállni a félnapos nyitvatartásra, mivel csak 3 gyermek fogja látogatni.

 

„Ez részben a már említett gyermekhiánynak tudható be, részben pedig közrejátszik az a tény, hogy néhány szülő más településen íratja óvodába gyermekét. Ez a döntés minden esetben a szülőké, amelybe, sajnos, fenntartóként nincs beleszólásunk. Ettől függetlenül fontosnak tartjuk a magyar óvoda fenntartását, még akkor is, ha csak nagyon kicsi létszámmal fog működni.”

 

Nyilatkozta a Körkép.sk-nak Bognár Csaba polgármester, aki azt is elmondta portálunknak, hogy komoly probléma a község elöregedése is, és bár Kulcsod lakosainak száma nem mutat drasztikus csökkenést, ezt sokkal inkább a betelepülő, nem magyar ajkú lakosokkal lehet magyarázni.

 

A nemesócsai Katica mazsorettcsoport, fotó: Körkép.sk

 

A magyarországi Kulcs községből érkezett delegációval kapcsolatban megtudtuk, hogy a testvérközségi megállapodás még a 2000-es évek elején létrejött, azonban az utóbbi néhány évben a kapcsolattartás szünetelt.

 

„Fontosnak tartjuk az ilyen jellegű kapcsolatok fenntartását és ápolását, hiszen attól, hogy a határ két különböző oldalán élünk, nyelvünk és kultúránk ugyanaz, és problémáink is – még ha nem is azonos mértékben, de hasonlóak.”

 

mondta Kulcsod község polgármestere.

 

A DAC női csapata néhány kulcsodi fiatallal kiegészült Alistál női csapatával mérkőzött meg, fotó: Körkép.sk

 

Kulcs község szintén a Duna partján terül el Dunaújváros vonzáskörzetében. A település arról vált híressé, hogy Magyarországon itt helyeztek üzembe először szélerőművet. A község rendelkezik saját hajóállomással, mivel komoly hagyománya van az evezős sportoknak. Ebben a témában valószínűleg hamarosan egymásra találhat a két község, Kulcsodon ugyanis tavaly alakult egy polgári társulás, melynek célja a kajakozás hagyományának megteremtése a duna-parti községben.

 

Jobb Gyula kulcsi polgármestertől és Bognár Csabától azt is megtudtuk, hogy a jövőben keresni fogják a határon átnyúló pályázati lehetőségeket is, melyek még jobban összekapcsolhatnák a két települést.

 

Sörivó verseny a kulcsodi falunapon, fotó: Körkép.sk

 

A környékbeli tehetségek támogatása mint cél

 

A falunap programjában helyet kapott a női foci (DAC-Alistál/Kulcsod barátságos mérkőzés), fellépett a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola mellett működő Hajnal Ifjúsági néptánccsoport, a Gyöngykoszorú népdalkör, a nemesócsai Katica mazsorettcsoport, a balonyi Vass Virág, Janov Laci és Timy, dalcsokrot énekelt Krnčan Milan, majd a kultúrprogramokat a Kalandor Plus együttes zárta. Ezután pedig hajnalig tartó utcabállal zárult a rendezvény.

 

Fotó: Körkép.sk

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/A Gyöngykoszorú népdalkör fellépés közben Kulcsodon

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Három község rendkívüli együttműködésének szimbóluma a Gyöngykoszorú népdalkör

 

A ’65-ös nagy dunai árvízre emlékezve (videókkal)

 

Felmérés: Ettől félünk leginkább az Alsó-Csallóközben

 

Újra terítéken a település-összevonások: Százmilliókat takaríthatnának meg a községek (?)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!