Egyházjogba ütközik, ha egy katolikus pap nyílt pártpolitikai tevékenységet folytat, ugyanúgy tilos számára, hogy előzetes jóváhagyás nélkül politikai jelöltként pártlistán szerepeljen. A Nagyszombati Főegyházmegye ezért a napokban vizsgálatot indított Horvárth Róbert ellen.

 

Az MKDSZ 2017-es megyei választási listáján induló katolikus pap a nyékvárkonyi templomban tartott múlt vasárnapi szentmisét használta fel kampányolásra. A felháborodott hívők közül többen meg is keresték portálunkat. A pap-politikussal kapcsolatos állításokat az alábbi videó felvétel is alátámasztja (erről szóló cikkünk itt olvasható).

 

 

  hirdetes_300x300   

Információink szerint Horváth Róbertnál egyáltalán nem egyedi esetről van szó. Több hívő is arról tájékoztatott bennünket, hogy rendszeresen szószékről folytat politikai propagandát.

 

Pap vagy politikus? Horváth Róbert az MKDSZ minipárt két vezetőjével (jobb és bal szélen) Kép: Facebook

 

Cikkünkre az érintett írásban reagált, melyben semmi kivetnivalót nem talált az általunk kifogásoltakban.

 

Mit mond a katolikus egyház?

 

„Az egyház nem írhatja elő papjainak politikai meggyőződését. Nyilvánosan azonban ezt nem hangoztathatja oly módon, hogy az egy adott politikai párt melletti elkötelezettséget jelentsen. Az egyház elvárja papjaitól, hogy aktívan ne kapcsolódjanak be pártok vagy szakszervezetek tevékenységébe, hogy Jézus Krisztus példája alapján minden hívő számára lelki és emberi értelemben is elfogadható példaképek lehessenek. A papok politikai szerepvállalása nagy veszélyt jelent az egyházközösségre, mert könnyen megosztáshoz vezethet. Adott pap ilyen irányú tevékenységéhez az illetékes egyházi méltóság előzetes jóváhagyása szükséges“

 

– reagált a Körkép kérdésére a Nagyszombati Főegyházmegye szóvivője, aki portálunktól értesült arról, hogy papjuk pártlistán szerepel.

 

Dušan Kolenčík válaszából világosan kitűnik, hogy az egyház számára elfogadhatatlan, ha egy lelkiatya a templomi szentmisét használja fel pártpolitikai célokra.

 

Horváth Róbert lelkiatya és nagyszombati megyei képviselőjelölt kampányol a vasárnapi szentmisén. Kép: Körkép.sk (reprofoto, youtube)

 

Válaszából az is egyértelmű, hogy a katolikus egyházban nem megengedett, hogy katolikus papként valaki pártlistán induljon. Ezt ugyanis az egyházjog kifejezetten tiltja.

 

Horváth Róbert ellen politikai szerepvállalása miatt ezért a Nagyszombati Főegyházmegye vizsgálatot indított, melyet a kánonjogi kódex alapján vélhetően rövid időn belül le is folytatnak és döntést hoznak.

 

Mit mond az Egyházi Törvénykönyv a papok politikai szerepvállalásáról?

 

  1. kán.– 1. §. A klerikusok teljességgel tartózkodjanak mindentől, ami állapotukhoz nem illő, a részleges jog előírásai szerint.

 

–2. §. Kerüljék a klerikusok mindazt, ami nem illetlen ugyan, de a klerikusi állapottól idegen.

 

–3. §. Tilos a klerikusoknak olyan közhivatalt vállalniuk, amely a világi hatalom gyakorlásában való részvétellel jár.

 

–4. §. Ordináriusuk engedélye nélkül ne vállalják világiak javainak igazgatását, vagy olyan világi hivatalokat, melyek számadási kötelezettséggel járnak; ordináriusuk megkérdezése nélkül még saját javaik terhére sem szabad kezességet vállalniuk; olyan kötelezvényt se írjanak alá, melyből meghatározott ok nélküli fizetési kötelezettség származik számukra.

 

  1. kán. — 1. §. A klerikusok mindig a lehető legjobban segítsék elő az igazságos békét és egyetértést az emberek között.

 

–2. §. Politikai pártokban vagy szakszervezetek vezetésében tevékeny részt ne vállaljanak, hacsak az illetékes egyházi hatóság megítélése szerint az egyház jogainak védelme vagy a közjó szolgálata ezt meg nem kívánja.

 

Amennyiben tehát az egyház ragaszkodik saját törvényi előírásaihoz, és szeretné megőrizni hitelét, Horváth Róberttal közösen  két lehetőség közül választhat: Mégpedig annak eldöntését, hogy a jelenleg még az MKDSZ listáján szereplő egyházi személy a továbbiakban a papi, vagy a politikusi pályát kívánja-e folytatni.

 

A Körkép.sk Kiss Róbert püspöki helynököt is megkereste a témában, aki eddig, bár pontos információkkal rendelkezik az esetről és mindenről tájékoztatást kapott, egyelőre a hallgatást választotta.

 

Király Zsolt

Nyitókép: mkdsz.sk

 

További ajánlott írások:

 

Az MKDSZ-nek már semmi sem szent – Igehirdetés helyett kendőzetlen pártpropaganda a templomban (Videó)

 

Horváth Róbert: Válasz a vádakra

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!