Ezekben a napokban ér véget a méhészeti szezon és ismét lehetőségünk lesz arra, hogy friss, idei mézet vásároljunk. A liptóújvári (Liptovský Hrádok) méhészet vezetője, Tatiana Čermáková arra figyelmeztet, hogy az emberek ne vásároljanak mézet az utak melletti pihenőhelyeken.

 

„A legjobb az, ha elmegyünk egy speciális mézpiacra vagy találunk a környezetünkben egy megbízható méhészt, aki felkínálja idei áruját”- tette hozzá. Szerinte már a fogyasztóknak sem egyszerű dolog a minőségi méz beszerzése, a legfontosabb, hogy ismerjük a méhészt, akitől vásárolunk.

 

„Egy jó méhész hagyományosan kóstolót ad a vásárlóinak, gyakran előttük tölti be a mézet a tárolóedénybe, így a vásárló saját szemeivel láthatja, hogyan bánik a mézzel.” – magyarázta.

 

A másik lehetőség, hogy piacon vásárolunk, itt azonban jobban figyelnünk kell a termék minőségére. Čermáková szerint fontos, hogy mindenképp olvassuk el az üvegre nyomtatott tájékoztatót, ahol megtaláljuk a származási helyet, a gyártót, gyakran pedig a méhész regisztrációs számát is, ez pedig a minőség garanciája.

 hirdetes_810x300  

 

Mielőtt fizetnénk, nem árt szemügyre venni a méz sűrűségét és kinézetét is. A virágméznek például általában aranyló, fényes színe van, lehet kristályos is, de sűrűnek kell lennie. Ha megfordítjuk, akkor lassan kell folynia.

 

Az idei szezon a szlovákiai méhészeknek átlagon alulira sikeredett, ezért a fogyasztóknak is igyekezniük kell, ha hazai terméket szeretnének vásárolni. A mézfogyasztás Szlovákiában az elmúlt években folyamatosan emelkedett, jelenleg 1,2 kilogramm/fő/év körül mozog.

 

Teraz.sk
kép:  nazdravie.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!