Külön standja lesz a Dunaszerdahelyen csütörtökön délelőtt megnyíló Csallóközi Vásáron az augusztusban kezdődött aláírásgyűjtésnek, amely az őshonos kisebbségek jogainak védelmében több európai uniós országban egyidejűleg zajlik. A petíciós ívek aláírására a Magyar Közösség Pártjának sátránál lesz lehetősége az érdeklődőknek, amely a vásárban Betyártanya étkezőstand mellett lesz felállítva.

 

P.Vonyik Erzsébet

 

Egymillió aláírás kell legalább hét EU-s országból

 

 hirdetes_400x285  

Mint korábban beszámoltunk róla, az aláírásgyűjtés augusztus 18-án Dunaszerdahelyen indult útjára, amelyhez a felvidéki magyar közösség több köztiszteletnek örvendő személyisége is az elsők között csatlakozott. Történelmi eseménynek minősíthető az Európai Unió legalább hét országában zajló petíciós kezdeményezés, amely akkor lesz eredményes, ha 2018 márciusának közepéig összesen egymillió aláírást sikerül összegyűjteni az EU legalább hét tagországában.

 

kép: Facebook/FUEN

 

Ez esetben az aláírásgyűjtés nyomás az Európai Unió a közösségben élő mintegy 60 millió főnyi őshonos kisebbségek jogainak szavatolása érdekében köteles lesz jogszabályt elfogadni. A végcél egy olyan törvény megszületése, amely rendezi a kisebbségi jogokat az EU-tagállamok szintjén, uniós védelmet nyújt az őshonos kisebbségeknek, szabad anyanyelv-használatot és szimbólumhasználatot ír elő, egyenlő bánásmódot biztosít a többségnek és a kisebbségnek egyaránt.

 

Kolozsvárott rajtolt az aláírásgyűjtés

 

A nemzetközi méretű aláírásgyűjtést hivatalosan az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) Kolozsvárott augusztusban megtartott kongresszusán indították el. A FUEN előzőleg Brüsszelben mutatta be a Kisebbségvédelmi Csomagot, a Minority SafePackot. A kezdeményezők remélik, hogy Dunaszerdahelyen is sokan csatlakoznak aláírásukkal támogatják azt a követelést, hogy mielőbb szülessen meg a nemzeti kisebbségeket védő EU-s jogszabály.

Dunaszerdahelyen elrajtolt az EU-s méretű aláírásgyűjtés

Az Európai Bíróság döntése is zöldet adott a petíciónak

 

Az idáig vezető út nem volt azonban zökkenőmentes.  Az Európai Bizottság elutasította a petíció elindítására vonatkozó kezdeményezést, a FUEN-nek a luxemburgi Európai Bírósághoz kellett fordulnia, amely viszont a FUEN javára döntött és kimondta, hogy nincs akadálya az aláírásgyűjtés elindításának. Igy kaphatott zöldet az Európai Unióban a kisebbségek védelmét célzó törvény megszületéséért indított mostani petíciós kezdeményezés.

 

Fotó forrása: MKP.sk

 

A petícióhoz elektronikus formában is lehet csatlakozni

 

A FUEN által elkezdett petíciós akció akkor lesz eredményes, ha legalább hét uniós tagországból 1 millió ember aláírását sikerül összegyűjteni, mert csak ez esetben foglalkoznak vele az Unió szervei. Szlovákiában ebből legalább 7500 aláírást kellene összegyűjteni. Újdonságot jelent, hogy a petícióhoz nemcsak nyomtatványon lehet csatlakozni, hanem elektronikus formában is elérhető az MKP honlapján. Ez a lehetőség elsősorban a fiataloknak lehet vonzó.

 

Románia már megtámadta a luxemburgi bíróság zöldet adó döntését

 

Románia közben megtámadta a luxemburgi bíróság döntését, amellyel zöldet adott a petíció elindításának. Berényi József, az MKP vezetőségi tagja erre reagálva úgy vélte, hogy szerinte ez egy elkésett román lépés, amely nem befolyásolhatja az Európai Bíróság már megszületett döntését.

 

Nem számít arra, hogy Szlovákia bármilyen ellenlépéseket tenne. Mivel a kormány azt állítja, Szlovákiában a kisebbségeknek átlagon felüli jogaik vannak, nem zavarhatja őket Berényi szerint az, ha a petíció eredményeként egy európai standardot sikerül törvényben rögzíteni. Hozzáfűzte azonban, hogy „majd meglátjuk”.

 

 

Nyitókép: MKP archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!