Pénteken az MKP székházában tartott közös sajtótájékoztatót az MKP vezetősége és a FUEN elnöke. Vincze Lóránt azért érkezett a Felvidékre, hogy személyes jelenlétével is kampányoljon annak érdekében, hogy Szlovákiában is a lehető legtöbb aláírás gyűljön össze az uniós kisebbségi jogok kötelezővé tételéért.

 

A Körkép.sk Vincze Lórántot, a FUEN elnökét kérdezte:

 

Miről szól röviden ez a kezdeményezés?

 

 hirdetes_300x300  

Megalapozzuk egy európai uniós kisebbségi keretszabályozás kidolgozását ez által a csomag által, és azt mondhatjuk, hogy lesz európai törvény a kisebbségek védelmében.

 

Igyekeztünk, megkeresni azokat a területeket, amelyekben annak ellenére, hogy a kisebbségvédelem nem Uniós kompetencia, de azonosítottuk azokat az Uniós szakpolitikákat, akciókat, programokat, amelyeket ki lehetne bővíteni az őshonos (szerk. megj. szülőföldjükön számbeli kisebbségben élők) kisebbségekkel, mint kritériummal, összetevővel.

 

Mi is az a FUEN? Kérdések és válaszok a Körkép.sk cikkében

 

Például, mint regionális politika, egyéb ilyen terület az audivizuális területen a sugárzási jogok tekintetében, de a kisebbségi nyelvek védelme, az anyanyelvű oktatás, a kulturális hagyaték védelme egy irányelv keretében szabályozásra szorulna az Európai Unióban. Ezen felül a kisebbségek regionális és állami támogatása szintén fontos kérdéskör.

 

Milyen gyakorlati előnyei lehetnek, vannak e kezdeményezésnek a felvidéki vagy éppenséggel az erdélyi magyarság számára?

 

Biztosítja a számukra, hogy az EU a kisebbségi jogok szavatolója lesz. Eddig azt láthattuk, hogy amennyiben az országainkban a nemzeti hatóságok megnyirbálják a meglévő jogokat, különböző jogsértésekre sor kerül, akkor az Európai Unió hárít. Azt mondja, hogy ez nem az ő kompetenciája.

 

Azt szeretnénk, hogy legyen, és úgy ahogy egyéb területeken kidolgozzák a jogállami mechanizmusokat, ami a demokráciát hivatott védeni, annak legyen része a kisebbségi jogok garantálása is.

 

Mi azt mondjuk, hogy nem választható el a kisebbségi jogok az emberi jogoktól általában, sőt, szerves részévé kellene tenni az európai jogi kultúrában ebben az értelemben. Én bízok abban, hogy az az út, amelyet elindítottunk, az végül elvezet ide.

 

Több országban is zajlik az aláírásgyűjtés. Többek között az erdélyi magyarok, a felvidéki magyar körében is. Milyenek az eddigi tapasztalatok?

 

Azt látjuk, hogy a magyar embereket érdekli ez a kérdés. Érzik annak a felelősségét, hogy ők maguk egyenként azzal, hogy ezt a kezdeményezést aláírják, az Európai Uniótól egy olyan kérdés megoldását kérik, amelyet nekünk még a csatlakozás előtt megígértek, csak a teljesítése elmarad. Számon kérhetjük Európától, hogy a kisebbségi jogokban lépjen előre.

 

Mint tudjuk, egymillió aláírás összegyűjtésére van szükség jövő márciusig, mégpedig legalább hét Uniós tagországból. Hogy látja, mennyit sikerül végül összegyűjteni?

 

A célszám az, hogy az egymillión felül egy kényelmes aláírás szám legyen, ami azt jelenti, hogy egymillió százezer vagy afölött. Az a tapasztalat egyébként inkább a magyarlakta területeken kívül, hogy pozitív üzenettel nem könnyű kampányolni, hiszen az emberek inkább a konfliktusos helyzetekben foglalnak állást egyik vagy másik oldalon. Ez egy hatalmas meggyőző munkát igényel azon társadalmi szervezetek részéről, melyek társulnak az aláírásgyűjtéshez.

 

Bízunk abban, hogy egy pozitív üzenettel, ami arról szól, hogy a kisebbség nem akar a többségtől elvenni semmit, ez sikerrel fog járni.

 

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: MKP

További ajánlott írások:

 

A felvidéki magyarok és a többi szlovákiai kisebbség is támogatja a FUEN aláírásgyűjtését

 

Összmagyar összefogás a megmaradásunkért – Erdélyiek és felvidékiek közösen gyűjtik az aláírásokat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!