Ismét bebizonyosodott, hogy van különbség a Szlovákiában és Ausztriában árult, azonos név és márkanév alatt árult élelmiszerek minősége között – a Mezőgazdasági Minisztérium ismertette második vizsgálatának eredményeit.

 

A tárca az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer Felügyelettel (ŠVPS) közösen 33 terméket vizsgált meg, melyeket Pozsonyban, Szencen és Bécsben vásároltak meg. A termékek közel felénél találtak nagyobb, minőséget befolyásoló különbségeket.

 

Tejtermékek, hús és hal

 

 hirdetes_810x300  

A felügyelők hét tejterméket, három hústerméket és három halterméket hasonlítottak össze. Ezen kívül ellenőrizték egyes pékáruk, italok, fűszerek, fagylaltok, fagyasztott félkész áruk, szárított gyümölcs és zöldségek minőségét is.

 

„Az eredmények rosszabbak, mint az első ciklusban. A 33 termék közül csak 6 esetében nem találtunk különbséget, ami nagyjából 18,2 százalék” – értékelte az eredményeket Jozef Bíreš,  ŠVPS-igazgató.

 

11 termék esetében találtak kis, minőséget befolyásoló különbségeket, ami nagyjából a vizsgált termékek 33,3 százaléka. A maradék 16 terméknél viszont már nagyok voltak az eltérések. „A sonkánál például alacsonyabb a hústartalom de több só van benne, a pizzánál a fogyasztók szegényebb feltétet kapnak, az édesített italoknál ismét glükóz-fruktóz szirupot használnak cukor helyett” – pontosított Gabriela Matečná tárcavezető.

 

Szlovákia találkozókat szervez

 

Az SNS két képviselője, Tibor Bernaťák és Eva Antošová bejelentette, hogy ha továbbra is megmarad az élelmiszerek kettős minőségének problémája, hajlandóak jogszabályi szinten megoldani a problémát – nem riadnak vissza az ilyen termékek szlovák piacról való kitiltásától sem, vagy pénzügyi szankciók bevezetésétől.

 

Holnap konferenciát is rendeznek a témában Pozsonyban, a visegrádi országok képviselői mellett eljönnek Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia és Litvánia képviselői is. A kettős minőségi élelmiszer problémája október 13-án is felmerül a szlovák fővárosban, ugyanis Szlovákia újabb találkozót szervez a témában.

 

„A szlovákiai fogyasztóknak – hasonlóan, mint az Európai Unió más országaiban élőknek – joguk van az azonos márkanév alatt értékesített élelmiszerek egyforma minőségéhez. Elengedhetetlen, hogy az Európa Unió egységes piacán a nemzetek feletti vállalatok betartsák a deklarált minőséget és egyes tagállamok piacaira ne alacsonyabb minőségű termékeket küldjenek.” – fogalmazott Matečná.

 

Webnoviny.sk
kép: napidoktor.hu

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!