Ahogy korábban már megírtuk, újra pályázhatnak a Rákóczi Szövetségnél azok a dél-szlovákiai vállalkozók, akik kétnyelvűsítenék vállalkozásukat, ezzel is elősegítve a magyar nyelv vizuális megjelenését a mindennapjainkban. A pályázható összeg ezer euró beadványonként.

 

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez alapon egy szép őszi napon úgy gondoltam, elviszem hírét ennek a kezdeményezésnek Ipolyságon. A város szerencsére jó pár vállalkozó szellemű emberrel büszkélkedhet, ám a nyelvi egyenjogúság terén még óriási hiányosságok tapasztalhatóak. Sokszor fájó pont számomra, hogy még a magyar nemzettársaim sem tartják fontosnak, hogy vevőiket anyanyelvükön szólítsák meg.

 

Elbagatellizálják a fontosságát

 

 hirdetes_810x300  

Elbagatellizálják ennek fontosságát, vagy éppen valamelyik hangzatos sztereotip ferdítésbe kapaszkodnak. „Mindenki beszél szlovákul, minek a magyar felirat?,“ vagy „Én ilyenre nem költök pénzt, aki akar, úgyis vásárol.” Ha valaki kifogást szeretne találni arra, hogy mit miért nem csinál meg, ennek tárháza kimeríthetetlen. Ilyen gondolatokkal felvértezve vágtam bele minden mindegy alapon, úgy gondolva, egy próbát megér.

 

?

 

Közel egy nap alatt több mint húsz vállalkozóval volt szerencsém találkozni. A stratégia hasonló volt. Kicsit puhatolóztam, esetleg rákérdeztem a magyar nyelv hiányának az okára. A legtöbb esetben még a fent vázolt kifogásokkal sem takaróztak, széttárták kezüket, hogy ez van. Amikor felvázoltam a program által kínált lehetőséget, a fagyos légkör enyhült. Azért az ezer euró nagyúr, abból sokat lehet tenni.

 

Kevesen tudtak róla

 

Amit egyúttal megtanultam, hogy hiába a jó kezdeményezés, ha az általam megszólítottak közül még egy sem hallott róla. Mindenesetre a fogadtatás pozitív volt, örültek a lehetőségnek és remélem veszik a fáradtságot és a tettek mezejére lépnek. Néhány hónap múlva, a pályázatok kiértékelése után még majd teszek egy sétát a városomban és beszámolok majd az elért eredményekről.

 

?

 

Megjegyezném azt is, hogy Ipolyságon van néhány külföldi befektető, akik számára nem volt megterhelő a kétnyelvű cégtáblák kihelyezése, sőt, meg azoknak az ázsiai boltosoknak sem, akik olcsó portékájukat kínálják. Valahogy mi magunk nem tudjuk rendezni a sorainkat és kiállni magyarságunkért, még ilyen filléres dolgokban sem.

 

A kínai bolt bezzeg kétnyelvű.

 

Ennek tudatában nehéz elvárni a komolyabb összefogást fajsúlyosabb kérdéseknél. De mégis úgy gondolom, az építkezést alulról kell elkezdenünk, ha kell, akár a nulláról is. Ne hagyjuk, hogy megváltozzon Dél-Szlovákia arculata.

 

Ha ezer évig ellenálltunk mindennemű nyomásnak, most, a demokrácia lehetőségeivel és ezernyi jogaival teletűzdelt rendszerében éljünk is azokkal.

 

Dian Csaba

Képek: illusztrációs felvételek Ipolyságról

Nyitókép: Egyházi Dóra

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!