A három nagy német prémiummárka – Audi, BMW, Mercedes-Benz – a lóerők frontján is évek óta komoly harcot vív egymással. A Mercedes most éppen ezen a fronton állított csatasorba egy lélegzet-elállító kreációt, amely a Project One nevet viseli.

 

Az One, tehát az egyes szám világos utalás az autósport királyi kategóriájára: a járműbe ugyanis egy Forma 1-es versenyautó hibrid hajtásláncát építették be. S mivel ennek az egzotikus és népszerű sportágnak a „hibridesítése” konkrét terv, az új szupermercit végképp nem lehet holmi öncélú játszadozásnak tekinteni.

 

fotó: Mercedes-Benz

 

A Project One több mint ezer lóerős; ezt a hatalmas teljesítményt egy belső égésű motor és nem kevesebb, mint négy villanymotor hozza össze. Az 1,6 literes V6-os, közvetlen befecskendezéses, elektromos feltöltővel dolgozó benzinaggregát egyenesen az újabb világbajnoki címet bezsebelt Forma 1-es Mercedes versenyautótól érkezett.

 hirdetes_300x300  

 

Maximális fordulatszáma itt 11 ezer, ami jóval kevesebb, mint a jelenlegi F1-es autóké; erre a korlátozásra a nagyobb tartósság igénye miatt volt szükség. A négy villanymotor közül a 90 kW-os legkisebb, mint már említettük, a feltöltőt hajtja; s mivel így nem kell a turbina felpörgésére várni, holmi turbólyuknak nyoma sincs. Sőt, a gázreakció jobb, mint egy szívóüzemű V8-asé!

 

fotó: Mercedes-Benz

 

Ez az aggregát egyébként a kipufogórendszerben megtermelt fölös energiát is hasznosítani tudja; a külön lítium-ion akkumulátorba betöltött áram a második, 120 kW-os villanymotort táplálhatja, amelyet közvetlenül a belső égésű motorra telepítettek. A maradék két elektromotor szintén 120-120 kW teljesítményű, és külön hajtják az első kerekeket – éspedig mindig a legjobb kanyarstabilitást eredményező arányban.

 

Az autó tesztje során a hátsó tengelyen több mint 500 kW-t (680 LE) mértek, amelyhez hozzáadódott még az első kerekek villanymotorjainak 240 kW (326 LE) teljesítménye. A rendszer teljes erőpotenciálja ezzel meghaladta az 1000 lóerőt, ami 350 km/óra feletti végsebességhez és 6 másodpercnyi 200-as sprinthez volt elég…

 

fotó: Mercedes-Benz

 

Vas Gyula

Fotó: Mercedes-Benz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!