Csökkent az emberek közösségi intézményekbe (beleértve a kormányt, politkai pártokat és az Európai Uniót is) vetett bizalma az elmúlt években Szlovákiában, a legnagyobb zuhanást az egyházak körében mérték. Nőtt viszont azoknak az aránya, akik boldognak tartják magukat – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia szociológiai intézetének tanulmányából.

 

A Szlovákiában működő egyházakban a válaszadók mindössze 34,5 százaléka bízott, ez a legalacsonyabb érték 1991 óta. Hasonlóan bizalmatlanok az emberek a bírósági és jogi rendszerrel szemben. Még rosszabb a kormány, politikai pártok és közösségi hálók bizalmi szinte. Az Európai Unióban is sokan csalódtak, 2008-ban még az emberek háromötöde bízott az EU-ban.

 

 

 hirdetes_810x300  

Az emberek 90 százaléka boldog 

 

A tanulmányból az is kiderült, hogy a lakosság már kevésbé ítéli el a marihuána vagy hasis szívását, az abortuszt, válásokat, öngyilkosságot vagy prostitúciót. Az akadémia szerint így csökkent a leginkább keresztény erkölccsel ellentétes viselkedések elítélése. Jelentősen nőtt azoknak az embereknek a száma, akik elítélik a korrupciót, az adófizetés elkerülését vagy a tömegközlekedés jogosulatlan használatát.

 

10-ből 9 szlovák vélte úgy, hogy jelenleg boldog. Ez mindenképp hatalmas fejlődés, ugyanis 1991-ben a megkérdezettek mindössze 56 százaléka vélekedett hasonlóan. Mérsékelten nőtt azoknak az aránya, akik a házasság intézményet elavultnak tartják, ellentétesen vélekedett viszont a több mint 1400 válaszadó háromnegyede.

Félünk az ismeretlentől?

 

Az SAV kutatása megerősítette egy korábbi tanulmány eredményét, amely szerint a szlovák lakosok többsége nem szeretne más kisebbséghez tartozó szomszédot. A romák a megkérdezettek 62 százalékának nem kívánatos szomszédok, a bevándorlók vagy külföldi munkások 43 százaléknak okoznak problémát, a muszlimok 54, a melegek 37 százaléknak.

 

A migrációs krízis miatt nőtt a kisebbségekkel szembeni ellenszenv a szlovák lakosság körében

A korábbi, 2008-as kutatásban ezek a százalékos arányok jóval alacsonyabbak voltak. Akkor a válaszadók 21 százaléka nem szeretett volna muszlim szomszédot, 16 százalék pedig külföldi munkást vagy bevándorlót. „Ezért a jelenlegi politikusok többségének menekültellenes retorikája a felelős” mondta Marianna Mrva, az SAV munkatársa. Szerinte az emberek félnek az ismeretlentől és a politikai környezet csak erősíti ezt az érzést.

 

HNonline.sk
kép:  Aktuality.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!