Pozitív változás körvonalazódik iskoláinkban! A finanszírozási törvény elfogadott módosítása értelmében a nemzetiségi iskolákban a jövő évtől emelkedik a diákok után járó fejpénz. A szlovák tanítási nyelvű alapiskolákhoz képest az eddigi 108% helyett 113% lesz a pluszfinanszírozás.

 

Erről kérdeztük Novák Mónikát, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgatónőjét:

 

Miként fogadták a hírt? Tudnak már konkrétumokat is a módosítással kapcsolatban?

Hivatalos értesítést még nem kaptunk arról, hogy mekkora összeget jelent ez számunkra a valóságban, csak abból indulunk ki, amit feltételezünk. Az újságból és a minisztérium honlapján közzétett információból értesültünk a változásról.

 hirdetes_810x300  

 

A diákok után járó fejpénz felemelését mindenképpen előrehaladásnak tartom, hiszen erre még nem volt példa a nemzetiségi iskolákat illetően. A kötelező órák száma a magyar nyelv és a szlovák nyelv együttes oktatása következtében magasabb a szlovák tanítási nyelvű alapiskoláénál. A magyar iskolákban bizonyos létszám felett csoportbontásban tanítják az idegen nyelvet és az államnyelvet is (a magyart nem). Eddig a költségvetésünk nem fedezte a csoportbontás miatt kialakult óraszámot, így eddig gyakran ezt a fenntartási költségek rovására tudtuk csak megoldani.

 

Mit jelenthet a változás számokban?

Egy közel 400-as létszámú intézmény esetében az 5 százalékos emelés körülbelül 30ezer eurót jelent évente, ami nem csekély összeg. Iskolánknak jelenleg 389 tanulója van, közülük 43-an külföldön tanulnak, bennünket törzsiskolának választottak.

 

Az összeg, amit az iskola többletként kaphat, nagy segítséget jelent, bár eszközfejlesztésre nem elegendő. Valószínűleg a bérekre és elvonásokra kell majd fordítani, de valószínű, hogy a fenntartási költségeinket nem terheli majd tovább a csoportbontás, ezért erre a tételre is több anyagi eszközünk maradhat.

 

Novák Mónika igazgatónő

 

A választható tantárgyak körét illetve óraszámát az igény alapján lehet majd a kínálatban bővíteni ebből az emelésből?

Az új iskolatörvény bevezetése óta kötött az órakeretünk, tantárgyak bővítése tehát nem csupán anyagi kérdés, hanem törvényi szabályozás is. Az esetleges egyéb tantárgyak bevezetését a megszabott óraszámok keretében kell továbbra is megoldanunk. Nemzetiségi iskola lévén a választható óraszám lényegesen kevesebb a szlovák iskolák választható óraszámánál.

 

A múltban, a módosítás előtt hogyan sikerült megoldani az iskola gazdálkodását?

Intézményünk esetében ez a finanszírozási módosítás az utolsó pillanatban érkezett… Tavaly már utófinanszírozást is igényeltünk a minisztériumtól, mert nem sikerült beleférnünk a megadott keretbe. Kérvényünket szerencsére pozitívan bírálták el, és megkaptuk a kiegészítést. Amennyiben egy aránylag nagy létszámú iskolaként a létszámokat, csoportbontásokat illetően minden szabályt, rendeletet be kívánunk tartani, akkor még a mi tanulói létszámunk mellett is kevés anyagi lehetőségünk marad a fejlesztésre. A maradék összeg azonban az alapvető karbantartásra, javításokra, berendezés pótlására elegendő, ha azt folyamatosan és átgondoltan tervezzük és valósítjuk meg. A nagyobb beruházásokat pályázati forrásokból illetve a fenntartó városi önkormányzat anyagi támogatásával tudjuk csak végrehajtani.

 

Magyarországi támogatást is megpályáztak?

Legutóbb a magyar kormány által működtetett Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk sikerrel, aminek köszönhetően 8 millió forinthoz jutottunk. Ezt az összeget célirányosan egy természettudományi szaktanterem teljes berendezésére, bútorzatára és eszköztárának létrehozására fordíthatunk.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Száraz Dénes
képek: az intézmény honlapja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!