A 2019-es államfőválasztás ugyan még messze van, a kormányfő és a belügyminiszter azonban ezt máshogy látják. Ennek tudható be az Andrej Kiska ellen indított „számlaháború.”

 

A különös konfliktus kapcsán először Robert Fico kormányfő állított ki 1 millió eurós számlát Kiska államfőnek az elnöki különgép állítólagosan személyes célú használata miatt. A héten pedig Robert Kaliňák belügyminiszter ugyanezen repülőgép – nem viccelünk – összehányása miatt küldött számlát Kiskának. Ezzel a szlovákiai politikai kultúra mélységes bugyraiba rántották le magukat.

 

A bohózatra válaszul a korrupció ellenes agytröszt, az Állítsuk meg a korrupciót Alapítvány is kiállított egy számlát – Kaliňáknak.

 

 hirdetes_810x300  

„Jött ez az új divat: számlákkal harcolni a közélet megtisztításáért. Egyet mi is találtunk az asztalunkon, a belügyminiszter számára kiállítva”

 

olvasható az alapítvány hivatalos facebook-oldalán. A kiállított számla címzettje Robert Kaliňák, a „kifizetendő“ tételek pedig a következők:

 

felsőpalojtai botrányért 130 millió euró, a Chovanec féle áfa-botrányért 75 millió euró, a Bašternák-ügy miatt 12 millió, a Gorilla-ügyért „felbecsülhetetlen” összeg került a számlára. A további tételek között található még a menekülő autóban utazó diákokra történő lövöldözés, amit a túlbuzgó rendőrök követtek el, az Írországba repülővel tévedésből szállított robbanószerkezet, és Malina Hedvig azóta is (erkölcsi szempontból mindenképpen) lezáratlan ügye. Ez utóbbiak a „nem vagyoni jellegű kár” kategóriában kaptak helyet.

 

Így összesen az Állítsuk meg a korrupciót agytröszt szerint Kaliňáknak legkevesebb 200 millió eurót kellene fizetnie. Ezen túl pedig a számlán szerepel még egy fontos megjegyzés: lejárt a fizetési határidő…

 

Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!