Felértékelődik a magyar kisebbségek szerepe Közép-Európában. Romániában a három magyar kisebbségi párt közös nyilatkozatot írt alá az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseiről, amelynek hatásai egyetlen nap alatt átgyűrűztek Szlovákiába is. A nyugati sajtó magyar (és lengyel) nacionalizmussal riogat, amelynek egyik eszközét épp a magyar kisebbségekben látják. 

 

A magyar kisebbségpolitikában lassan véget ér fegyvernyugvás korszaka. Újra terítékre kerülnek a magyar autonómiatörekvések. Beleértve a területi autonómiát is.

 

írja mai kommentárjában a Körkép.sk-n is sokszor szemlézett Dag Daniš, az Aktuality.sk szlovák hírportál publicistája. Írása az erdélyi magyar pártok közös nyilatkozatára reagálva fejtegeti, hogy milyen hatással lehet Szlovákiára a magyar kisebbség „mozgolódása”. Azt írja:

 

A 2018-2020-as években a magyar kisebbség nyilván radikalizálódni fog. Fegyverként pedig az autonómiatörekvéseket fogja használni.

 

 hirdetes_810x300  

Mindezt azzal a céllal, hogy a szlovákiai ellenzéki pártokat óvatosságra intse az MKP-val valós esetleges szövetségkötés kapcsán. Úgy véli, hogy az együttműködés egyik „vörös vonala” épp a területi autonómia. Kiemeli, „vigyázni kell az MKP-val”, mert annak programjában más néven ugyan, de szerepel az autonómia.

 

Dag Daniš: Újra terítékre kerülnek a magyar autonómiatörekvések

 

Megint a magyar kártya

 

A publicista véleménye nyilván nem reprezentatív, mégis remekül szemlélteti a többségi nemzet vélt vagy valós félelmeit. Nincs egyedül. A KDH az elmúlt hónapokban többször is kijelentette, hogy „nem bízik az MKP hűségében” Szlovákia irányába. Mindezt annak ellenére, hogy a magyar párt nem tett és nem mondott semmi olyat, amivel okot adott volna az ilyen kijelentésekre.

 

A magyar kártya ismételt megjelenése nem csak Szlovákiára igaz. Romániában – ahol a magyarok élhetnek az egyszerűsített honosítás lehetőségével, mert nincs a szlovák állampolgársági törvényhez hasonló akadályozó tényező – a három magyar kisebbségi párt közös nyilatkozatot írt alá. A hír bejárta a világot.

 

Katalónia csak egy a sorban. Európa-szerte felerősödhetnek az autonómiatörekvések

 

Az ukrán kontextus

 

Decemberben az Ukrinform is kemény írást közölt, miután megjelent a Velencei Bizottság ukrán oktatási törvényt véleményező jelentése:

 

„A bajkeverők mondhatnak, amit csak akarnak, az ukrán oktatási törvény nyelvi cikkelye megmarad. (…) És ez Ukrajna nagy győzelmét jelenti. (…) A magyar fél igényei túlzóak, és ez érzékelhető volt. Ez Magyarország belső politikai helyzetéből fakad, ahol valójában egy olyan párt monopóliumát láthatjuk, amely minden lehetséges módon mozgósítani akarja a választópolgárokat, és megszólítja őket más országokban is, ahol magyar kisebbség él”

 

A kanadai Globalizáció-kutató Központ honlapján megjelent, Andrew Kurybko tollából származó elemzés szerint a magyar kisebbségi kérdésnek van egy tágabb kontextusa is. A Nyugat számára könnyű imperialista törekvésként látni azt, ahogy Oroszország támogatja az orosz kisebbséget Kelet-Ukrajnában. Más a helyzet azonban az EU és NATO-tag Magyarországgal, amely az ukrán oktatásügyi törvény miatt EBESZ-megfigyelők jelenlétét kérte Kárpátalján.

 

„Az USA attól tart, hogy a budapesti humanitárius érdekek Kárpátalján ’destabilizálják’ a törékeny Ukrajnát, figyelmen kívül hagyva azt, hogy Kijev okozta ezt a helyzetet az ország ezen sarkában”

 

fogalmaz a szerző. Hozzáteszi, ez az oka, hogy az USA és az EU támogatja Soros Györgyöt Magyarországgal szemben. Ez utóbbi ugyanis a kárpátaljai magyarok érdekeit védve akadályozza Ukrajna és az EU közti megállapodások létrejöttét. Ráadásul csak idő kérdése, hogy a magyar példát kövesse Románia és Lengyelország is a kisebbségek jogaira és biztonságára hivatkozva.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: kozpont.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!