A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága február 15-én tartott sajtótájékoztatóján erre az évre is meghirdette a Kőrösi Csoma Sándor Programot (KCSP) a magyar diaszpóra támogatására, valamint a Petőfi Sándor Programot (PSP) a szórványban élő magyarok megszólítására. Az előbbit 2013-ban, az utóbbit 2015-ben indította útjára. Mindkettő célja segítséget nyújtani a külhoni magyarság közösségi és kulturális életének szervezésében, erősítve a kapcsolatokat az anyaország és a határon túli magyarság között.

 

Programok keretében a magyar állam ösztöndíjasokat küld a diaszpórában és szórványban élő magyarsághoz. A diaszpóra magyarságához 2013-ban 47 ösztöndíjas jutott el 16 országba. Évről évre emelkedett az ösztöndíjasok száma, az elmúlt évben már 115 ösztöndíjas dolgozott 21 országban. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia szórványterületeire a program indulásakor ötvenen érkeztek, 2017-ben már 65 ösztöndíjas tevékenykedett ezeken a területeken.

 

2018-ban mindkét program folytatódik megemelt létszámokkal, a Kőrösi Csoma Sándor Programban 150 ösztöndíjassal, a Petőfi Sándor Programban pedig 75 ösztöndíjassal segítik a külhoni magyarság közösségi életének szervezését. A két program megvalósítására a nemzetpolitikai államtitkárságnak 1,1 milliárd forint (mintegy 3,5 millió euró) áll a rendelkezésére.

 

  hirdetes_300x300   
Kép: petofiprogram.hu

 

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájának zászlóvivője ez a két program, amelyekben a fiatal ösztöndíjasok a külhoni szervező tevékenység mellett rendkívül fontos információkkal látják el a magyar kormányt a külhoni magyarság életéről. Az indulás óta a mai napig 525 fiatal dolgozott a külhoni magyarság diaszpóráiban és szórványterületein.

 

Mindkét programra 2018.február 15-étől március 12-ig lehet jelentkezni. A felhívások elérhetők a www.nemzetiregister.hu oldalon és a két program honlapján: www.korosiprogram.hu és www.petofiprogram.hu.

 

Kik jelentkezhetnek?

A magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységben jártas személyek a következő feltételek teljesítése alapján:

  • a 20. év betöltése
  • büntetlen előélet
  • magyar állampolgárság
  • legalább középfokú iskolai végzettség
  • közösségszervező, hagyományőrző és egyéb közösségi tevékenységben való tapasztalat
  • magas szintű angol nyelvtudás vagy a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete.

 

A magyarországi lakhely nem előfeltétel. A sajtótájékoztatón felmerült kérdésre, hogy az ismert szlovák állampolgársági törvény miatt a felvidéki magyar fiatalok számára is lehetőséget jelent-e az ösztöndíj, az volt az államtitkár válasza, hogy a jelentkezők adatait bizalmasan fogják kezelni. Így a felvidéki, magyar állampolgársággal rendelkező fiatalok számára is lehetőség nyílik a 6-7 hónapos ösztöndíjak elnyerésére.

 

A sajtótájékoztatón Grezsa István kormánybiztos, a két kormányprogram felügyelője elmondta, hogy a Diaszpóra Tanács és a MAÉRT javaslatára a Kőrösi Csoma Program keretében a történelmi egyházak képviselői is részt vehetnek az idén meghirdetett programban. Harminc helyszínre küldhetnek lelkészeket.

 

A diaszpórában és szórványban élő külhoni magyarság identitásának megőrzése és erősítése szempontjából a Kőrősi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program kiemelt jelentőséggel bír!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: vajdasag.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!