Az UNICEF közzétette azon országok rangsorát, ahol a fennálló körülmények miatt a legrosszabbak az újszülöttek túlélési esélyei. A nem túl hízelgő első helyen Pakisztán végzett, ahol 22 csecsemőből egy nem éli túl életének első hónapját.

 

Nem sokkal jobb a helyzet a Közép-Afrikai Köztársaságban és Afganisztánban sem, itt 24 ill. 25 újszülöttből egy nem éli túl az első hónapot.

 

Az UNICEF adatai szerint összesen 2,6 millió újszülött nem éri meg élete első hónapját, közülük egy millió még születése másnapját sem.

 

 hirdetes_300x300  

A tízes listából 8 ország afrikai. Az UNICEF szerint leginkább a szegénység a legnagyobb probléma, valamint az, hogy ezekben az országokban a terhes nők jóval rosszabb egészségügyi ellátásban részesülnek, mint az iparilag fejlett országokban élők.

 

Hol a legjobban a túlélési esélyek?

 

A statisztikák szerint Japánban, Izlandon, Szingapúrban és Finnországban a legjobbak az újszülöttek esélyei a túlélésre. Japánban – az országban, ahol a legalacsonyabb az újszülöttek halálozási aránya – 1111 gyermekből csak egy nem éli túl első hónapját. Itt körülbelül 50-szer nagyobb a gyermekek túlélési esélye, mint Pakisztánba.

 

Szlovákia a 184 országot felölelő listán a 149. helyet foglalja el Új-Zélanddal együtt. Ez azt jelenti, hogy a 35. legjobb túlélési aránnyal rendelkezik. Nálunk 333 újszülöttből 1 nem éli meg az első hónapot.

 

Jobbak a csecsemők esélyei Magyarországon és Lengyelországban, ahol 1:357-hez az arány, ezzel a listán a 16. legjobb helyen szerepelnek.

 

forrás: dennikn.sk

 

Hogy lehetne változtatni?

 

Az UNICEF szerint a legtöbb esetben elkerülhető lenne a csecsemők elhalálozása, ugyanis a legtöbb esetben koraszülésről van szó, vagy a szülés közben lépnek fel komplikációk, de gyakori a tüdőgyulladás és a különböző fertőzések

 

Az UNICEF jelentésében kiemeli, hogy az állapotos nőkről minden esetben képzett szülészasszisztenseknek kellene gondoskodni. Fontos a fertőtlenítőszerek jelenléte és a tiszta víz hozzáférhetősége, a szoptatás, az anyával való érintkezés rögtön a szülés után és a megfelelő táplálás.

 

DennikN.sk

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!