Közel 20 éve indult el Angliából a Házasság hete elnevezésű kezdeményezés, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Napjainkban négy kontinens 21 országában ünneplik meg a házasság hetét.

 

A kezdeményezés lényege, hogy gyakorlati példamutatással, kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasszák alá a házasság örökkévaló értékét. A rendezvények során arra bátorítják az embereket, hogy beszéljenek nyíltan a házasság mindennapi valóságáról, nem csak örömeiről, de a viszontagságokról is.

 

Szlovákia szerte több civil szervezet és az egyházak is bekapcsolódnak a kezdeményezésbe.

 

 hirdetes_300x300  

Idén a csilizközi Kulcsodon háromnapos programmal várták az érdeklődőket a helyi református templomban. A Párkapcsolati csendesnapokról Nt. Szuhay Györgyöt, Kulcsod lelkipásztorát kérdeztük.

 

A Házasság hete alkalmából több helyen találkozhatunk különféle programokkal, filmvetítésekkel, melyek a házasság fontosságát boncolgatják. Mi lebegett az Önök szeme előtt, amikor az idei kulcsodi programot szervezték?

 

A célunk a tanácsadás és a segítségnyújtás volt. Úgy hiszem, hogy Isten bennünket a boldog mennyei élet előtt, boldog földi életre teremtett. Ennek a boldog életnek az egyik legfontosabb feltétele a jól működő házasság. A legjobb szakirodalmat, vagyis a Bibliát vettük alapul és magát a házasság és a szerelem megalkotóját, Istent kértük, hogy szava által tanítson bennünket. Mindezt Farkas Péter lelkipásztor és felesége Farkas Katalin tolmácsolta nekünk, akik éppen az alkalom napjaiban ünnepelték 43. eljegyzési évfordulójukat.

 

Farkas Péter, forrás: A kulcsodi református gyülekezet facebook-oldala

 

Mekkora volt az érdeklődés a község lakosai között? Sikerült felhívásukkal a környékbeli települések lakóit is megszólítani?

 

Sajnos évek óta tapasztaljuk, hogy községünk lakosait nehéz megmozdítani. Próbáljuk hangosbemondó által, plakáttal, szórólappal, személyesen, de nem túl nagy sikerrel. Megvallom, ez időnként nagyon el tud szomorítani, de próbálok inkább azoknak örülni, akik eljönnek. Jónéhányan voltak, akik örömmel várták és heteken keresztül imádkoztak azért, hogy az Úr áldása legyen ezeken az estéken és ott is voltak mindhárom előadáson. A hallgatóság nagyobbik része azonban a környező településekről, de voltak, akik Győrből, Komáromból érkeztek.

 

Szuhay György és Farkas Péter, forrás: A kulcsodi református gyülekezet facebook-oldala

 

Miről szóltak pontosan az egyes előadások?

 

Az előadások három fő témában hangoztak el. Az első alkalom során a párválasztásról volt szó. Hogyan talál manapság egy keresztyén fiatal Istentől való társat, aki mellett nem az elhagyástól vagy a boldogtalanságtól kell rettegni. A második este az aszimmetrikus házasságról volt szó, vagyis arról, hogy mi van akkor, ha az egyik fél hitét gyakorló keresztyén ember, de a házastárs azonban hallani sem akar erről, vagy esetleg még ellenzi is. A záró előadásból azt érthettük meg, hogy milyen egy szimmetrikus házasság, melyben mindkét fél a helyén van, figyel a Teremtőjére és figyel a házastársára.

 

Farkas Katalin, forrás: A kulcsodi református gyülekezet facebook-oldala

 

Három nap, három különböző bizonyságtétel. Mi volt az, ami leginkább megfogta a hallgatóságot?

 

Gyülekezetünkbe rendszeresen hívunk laikus bizonyságtévőket, akik arról beszélnek, hogy ma is lehet valóságos kapcsolatban élni Istennel. Ezek a bizonyságtételek is erről szóltak, de kifejezetten a házasságra fókuszálva. Mindhárom házaspár szavai nagyon megerősítőek és tanulságosak voltak, de talán a vasárnapi szólította meg leginkább embereket.

 

A Károlyi házaspár elmondta, hogy ők mindhárom életszakaszt megtapasztalták. Negyven évig éltek Isten nélkül, csupán a világ elvárásaira figyelve. A feleség megtérése után tíz évig felemás igában, amikor a nő már Istent követte, de a férj (bár a megváltozott feleség élete nagyon tetszett neki) nem akart hallani minderről. Tizenöt éve azonban már mindketten, sőt hét gyermekükkel együtt az egész család az Úrnak élnek. Magam is lélegzetvisszafojtva hallgattam bizonyságtételüket.

 

Károlyi Eszter és Károlyi József, forrás: A kulcsodi református gyülekezet facebook-oldala

 

A házasságok általában zárt ajtók mögött telnek, amit a külvilágnak mutatnak a párok, az nem mindig fedi a valós kapcsolatokat. Ráadásul a többség igyekszik megvédeni a privát szféráját. Kulcsod egy kicsi, alig 400 lelket számláló község. Mennyire mertek megnyílni egy ilyen szűk közösség tagjai egymás előtt párkapcsolati témában?

 

Egymás előtt valóban nem nyíltak meg az emberek, ez valóban nehéz ügy egy ilyen kis faluban. Az előadások után azonban volt lehetőség kisebb csoportokban beszélgetni, amivel éltek is az emberek. Volt lehetőség arra is, hogy privát, lelkigondozói beszélgetést kérjenek a jelenlévők és Istennek hála erre is volt igény.

 

Molnár Zsuzsanna és Molnár Lajos, forrás: A kulcsodi református gyülekezet facebook-oldala

 

Lelkipásztorként milyen gyakran fordulnak Önhöz tanácsért párkapcsolati témában a hívők?

 

Lassan hét éve költöztünk Kulcsodra és mindig is az volt a vágyunk, hogy ne úgy tekintsenek ránk, mint valami egyházi méltóságokra, hanem mint Isten egyszerű szolgáira, akikhez bármikor lehet jönni beszélgetni, sírni, nevetni és ha kell, tanácsot kérni. Hála az Úrnak mindez lassan kialakult és ma már rendszeresen vannak személyes, lelki beszélgetéseink a gyülekezet tagjaival. Természetesen ez nem mindig a párkapcsolati témakörben történik, de sok esetben menet közben ezt a kérdést is érintjük.

 

forrás: A kulcsodi református gyülekezet facebook-oldala

 

A Párkapcsolati csendesnapok hanganyagai elérhetőek a kulcsodi gyülekezet facebook-oldalán.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: A kulcsodi református gyülekezet facebook-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!