Évről évre Húsvét IV. vasárnapján ünneplik a Jó Pásztor vasárnapját, ami a papi hivatások napja. Ez alkalomból Ferenc pápa 2018. évi üzenetének mondanivalója a „Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.” mondatra épül, miszerint az emberi élet középpontjában az Istentől származó öröm áll. A pápa szerint egy ember életútja nem céltalan, hiszen Isten  odafentről ráhatással van, irányítja azt.

 

A Jó Pásztor egyenlő a Krisztusi-képpel. Jézus az, aki feláldozza létét a hívekért. Ezt a nagypénteki történtek, mikor Isten egyszülött fia a Golgota-hegyén kereszthalált hal embertársaiért, támasztják alá legjobban. Az Éneklő Egyház népénektár szerint a mai egyházi szertartásrend a szeretet kölcsönösségét taglalja, ugyanis nemcsak a Pásztor tudja, kik és milyenek a „juhai”, hanem ők is tisztelik és példaképként tekintenek vezetőjükre.

 

A népénektárban az is olvasható, hogy a szentmise valójában a Pásztor, vagyis a papok, papi hivatást választottak törődő szeretetét tükrözi, s a jelenlévők lelki táplálékot kapnak egyrészt a prédikáció másrészt az áldozáson keresztül. Mindezt azért, hogy a feltámadás húsvéti öröme minduntalan elárassza szívüket.

 

 hirdetes_810x300  

Idén április 22-re esett a Jó Pásztor vasárnapja. A katolikusok világszerte imanapokon, Szentségimádással és imaórával ülik ezt meg, ahol papjaikért imádkoznak.

 

Laky Erzsébet, Éneklő Egyház/www.magyarkurir.hu

Nyitókép: katolikus.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Már a Szent András Bazilikában tartották a XXIX. Komáromi Imanap ünnepi szentmiséjét

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!