Frissítve: 22.51 Az elmúlt két évben egyetlen magyar tanár sem került a legjobb megyei pedagógusok közé.

 

Március 28. Szlovákiában a pedagógusok napja. Ezen a napon született az apai ágon Szeges néven felvidéki magyar felmenőkkel rendelkező Ján Ámos Komenský.

 

A társadalom, diákok, szülők, politikai vezetés ilyenkor köszönetüket fejezik ki a pedagógustársadalomnak. Így teszi minden évben Pozsony-megye is, mely ezúttal április 6-án díjazta ünnepélyes keretek között a megyei fenntartású középiskolák és gimnáziumok legjobb tanárait.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákok igen, magyarok nem

 

A jelöléseket maguk az iskolaigazgatók adják, a beérkezett jelölésekből pedig Juraj Jánošík, a megye iskolai bizottságának elnöke által vezetett bizottság választotta ki azt a húsz tanárt, akik elismerő oklevélben és 350 eurós anyagi jutalomban részesültek.

 

Húsz tanár részesült elismerő oklevélben és 350 eurós anyagi jutalomban. Kép: Pozsony megye

 

Tavaly egyébként a kitüntetésre javasolt tanárokat kiválasztó bizottság elnöke a korábban MKP-s, majd Most-Hidas, most pedig épp független Ožvald Alžbeta megyei alelnök volt, aki történetesen maga is pedagógus. A beérkezett 38 jelölésből magyar tanár nem került a legjobbak közé.

 

Két magyar iskola, 60 fős tanári kar

 

Az idei évben megismétlődött a tavalyi eset, ismét egyetlen magyar tanárt sem találtunk a kitüntetettek között.

 

Miközben Pozsony megyének két megyei fenntartású középiskolai intézménye van, melyekben összesen 60 magyar tanár dolgozik. Az egyik a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Morvay Katalin vezetésével 42 fős tanári karral.

 

Morvay Katalin igazgatónő. Kép: rozsnyovidek.sk

 

A másik a Szencen található összevont  Szenczi Molnár Albert Gimnázium és  Magyar Tanítási Nyelvű Szakközépiskola, melynek igazgatója Kontár Zsuzsanna, a tanári kar pedig 18 fős.

 

A Körkép.sk szerette volna megtudni a megye magyar politikusaitól, mi az oka annak, hogy 2018-ban sem került egyetlen magyar pedagógus sem a megye által kitüntetett tanárok közé.

 

Az MKP megyei politikusai nem tettek semmit

 

Németh Gabriella (MKP) korábbi megyei alelnök kérdéseinkre még csak nem is válaszolt. Schwartz Zsuzsanna (MKP) érdemben nem tudott reagálni, mint elmondta, nem tagja a iskolai tanácsnak, és arról sincs tudomása, hogy ki adja be a jelöléseket.

 

Pomichal István (MKP) már némileg tájékozottabb volt. Tudta, hogy a jelöléseket az iskolaigazgatók adják, azzal is tisztában volt, hogy 20 tanárt tüntetett ki a megye. Arról azonban, hogy a magyar iskolák igazgatói jelöltek-e volna valakit, nem volt tudomása.

 

Nemtörődömség, passzivitás

 

Itt tart tehát 2018-ban Pozsony megyében a magyar iskolaügy. Ilyen körülmények között arra már gondolni sem mertünk, hogy ha már maguk az iskolaigazgatók, Morvay Katalin és Kontár Zsuzsanna passzivitásból, nemtörődömségből, vagy egyéb okból nem éltek a lehetőséggel (a szlovák oktatási intézmények, mint láthatjuk, megtették), maguk a havi 500 euró körül kereső magyar megyei képviselők biztassák őket a jelölésekre.

 

Kontár Zsuzsanna igazgatónő. Kép: szenc.sk

 

Főleg akkor, ha egy-egy jó nevű tanár az egész iskola hírnevét erősítheti, ami diákhiányos időkben sokat jelenthet iskolai beiratkozások idején.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!