A kalondai székhelyű Pro Kalondiensis Polgári Társulás szervezésében 2018. május 29-én, 17:30 órai kezdettel kerül sor a Palóc Határkereszt felállítására a Kalonda-Ipolytarnóc határátkelőhelynél.

 

A szervezők elmondása szerint az esemény célja, hogy

 

a történelmi Nógrád több mint 50 településének magyar polgármesterei, magyar önkormányzati képviselői, civil egyesületei az Ipoly és a Dobroda völgyéből közösen állítsanak egy olyan kettős keresztet, amelyet közösen ácsoltak az egyes településekről összegyűjtött egy-egy darab faanyagból.

 

Szabóék, Toronto

 

 hirdetes_810x300  

A fent említett szervezetek és képviselőik áprilisban és májusban a Pro Kalondiensis felkérésére olyan faanyagokat gyűjtöttek össze, mely a településeken található régi épületekből, kerítésekből, stb. származik, és ezért története, lelke van.

 

Ezekből a gerendákból, deszkákból, egyéb faanyagból állítjuk össze a keresztet a határon, pár méterre attól a ponttól, ahonnan valakik, valamikor határfolyóvá degradálták a „hajózható” Ipoly folyót.

 

áll a szervezők közleményében.

 

Feketéék, Pilis

 

A rendezvény küldetése, hogy egy regionális szintű eseménnyel üzenjenek a térség magyarságának, hogy ha összefognak, megmutatják összetartozásuk erejét, azzal világossá válnak az ebben rejlő jövőbeni lehetőségek, valamint alkalmat teremtenek közös jövőjük irányítására.

 

A szervezők arra kérnek minden érdeklődő, hogy vigyenek magukkal egy szalagot, melyet felköthetnek a Határkeresztre, ezzel pedig minden nap üzennek az arra elhaladóknak, hogy

 

„A történelem nem ért véget és nekünk jogunk, sőt kötelességünk azt alakítani itt, Nógrádban, az Ipoly völgyében is.”

 

olvasható Papp Sándor, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnökének közleményében.

 

Kovács Tibor, Kalonda

 

A rendezvény fővédnöke Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke. További védnökök Skuczi Nándor, Nógrád megye Közgyűlése elnöke, és Csúsz Péter, Besztercebánya megye elnöki megbízottja.

 

Az eseményről bővebb információk itt érhetők el.

 

 

Körkép.sk

NYitókép: Körkép.sk/collage

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!