Hangzott el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi köszöntőjében  a Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program 2017/2018-as programszakaszának háromnapos záró konferenciáján. Köszönetet mondott azoknak a magyar állami ösztöndíjasoknak, akik szerte a világban a diaszpórában élő magyarság önszerveződésében és identitástudatuk erősítésén dolgoztak az elmúlt időszakban.

 

A Körkép sk. tudósított a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának február 15-ei sajtótájékoztatójáról is, amelyen kiszélesítve újra meghirdetésre került a következő időszakra is a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) és a Petőfi Sándor Program (PSP) is. Tehát a mostani konferencián véget ért a két programban egy szakasz, de már az év elején meghirdetésre kerültek az ösztöndíj pályázatok a következő időszakaszra.

 

A miniszterelnök-helyettes szerint a magyarországi nemzetpolitika egyik legsikeresebb programja a KCSP és a PSP. Az előző kormányok ideje alatt a külhoni magyarság életében fontosabb dolognak tartották, hogy mondjuk, Bukarestben vagy Pozsonyban kormánytézővé váltak-e a magyarokat képviselő pártok. A diaszpóra magyarsága pedig lemondóan háttérbe szorult. Ez azonban már a múlté, hiszen azóta megalakult a Magyar Diaszpóra Tanács a MAÉRT keretén belül, és egyenrangú nemzetrészekké váltak a diaszpórában élő magyar közösségek is.

 

 hirdetes_810x300  

 

A diaszpórák rendszerré alakításában nagy segítséget nyújtanak a két program ösztöndíjasai. Mindkettő olajozottan működik, a pályázati úton kiválasztott fiatalok kitűnő és sokrétű munkát végeznek: rendelkezniük kell a gasztronómiai ismeretek mellett állampolgári ismeretekkel, érteniük kell a néptánc oktatáshoz és magyar nyelvtanításhoz, jártasaknak kell lenniük a magyar történelemben és kultúrában is.

 

A diaszpórában élő magyarok életében szinte kézzel fogható az identitáserősödés: kezdetben a töltött káposzta ízével ismerkedtek meg, majd jöttek az operett estek, Bartók zenei estek és a tökéletesedés a magyar nyelvben. A fejlődés menete pedig a magyar állampolgársági kérelmekhez vezetett.

 

 „A fiatal ösztöndíjasok munkája nemzetszolgálat”

 

– mondta Semjén Zsolt köszöntőjének végén.

 

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a névválasztással kapcsolatban elmondta, hogy Körösi Csoma Sándor a magyarok őshazáját keresve magyar közösségekre lelt a világban és Petőfi Sándor rövid élete során a Kárpát-medence szinte minden zugába eljutott.

 

 

Rövid visszatekintésében elmondta, hogy a 2013-ban a KCSP 47 ösztöndíjassal indult, az értékelt időszakban már 180 ösztöndíjas vett részt immár két programban, a következő időszakban pedig 225-re emelkedik ez a szám. A programokban a számszerű fejlődés mellett sokkal fontosabb a minőségi előrelépés: A PSP keretében Brassóban elindult a népzenei oktatás, Prágában magyar nyelvtanfolyamok indultak, ugyanúgy, mint Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is.

 

A magyar nyelvismeret a magyar állampolgárság felvételének fontos feltétele. Moldovában első osztályos magyar nyelvű tankönyvet sikerült kiadni, Varsóban iskolai népi játékokkal és néptánc oktatással keresték meg az ott élő magyarokat. Máramarosszigeten a demográfiai lejtmenetet magyar nyelvű, óvodai baba-mama programmal igyekeztek megállítani. Sikeres népművészeti fesztiválokat szerveztek szerte a világon.

 

A KCSP keretében a Mátyás emlékévre összpontosítottak. Montrealban lehetőség nyílott nyelvvizsgázni magyar nyelvből, Portugáliában virtuális könyvtárat létesítettek, Madridban erdélyi napokat tartottak, Szarajevóban balkáni konferenciát szerveztek a térségből érkező magyar küldötteknek.

 

Az idén meghirdetett programokba új városokat, térségeket kapcsolnak be: Isztambul, Kijev, Banja Luka, Isztria megye.

 

 

Potápi szerint a magyar kormány nemzetpolitikájának zászlóvivője mindkét program, a külhoni magyarság diaszpóráiban az indulás óta a mai napig már 525 fiatal dolgozott.  A felvidéki, magyar állampolgársággal rendelkező fiatalok számára is adott a lehetőség a 7-9 hónapos ösztöndíjak elnyerésére.

 

Száraz Dénes tudósítása

Képek: Potápi Árpád János fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!