Az utóbbi időben sokat hallunk az iskoláink, óvodáink fejlesztéséről. Az óvoda és iskola fejlesztése, modernizálása a jövő megalapozását jelenti. A jövőt jelenti egy olyan régióban, ahol a szociális és gazdasági helyzet kilátástalansága ezt nagyon megkívánja.

 

A Körkép.sk megvizsgálta, hogy a Medvesalján és szűkebb vonzáskörzetében végeztek-e a községek ilyen irányú tevékenységet. Arra a megállapításra jutottunk, hogy igen.

 

A múlt évben Tajtin újította fel a község az alapiskola és óvoda épületét, most pedig Almágy községben tapasztaltunk ilyen irányú munkálatokat.

 

 hirdetes_300x300  

Mivel ezek a munkálatok nem kis léptékűek, érdemes megismertetni velük olvasóinkat is.

 

Almágy – hőszigetelési munkák és a nyilászárók cseréje.
Almágy – a homlokzat már elkészült része

 

Tajtin Molnár Gyula, a község polgármestere informált bennünket az akcióról.

 

„Az óvoda és iskola épületének a felújítására tavaly a Környezetvédelmi minisztériumtól, az Enviromentális Alaptól 145 ezer eurót kaptunk. Ehhez öt százalék önrészt kellett hozzátenni a község költségvetéséből. A nyári szünetben sikerült is belőle elvégezni az épületünk kinti felújítását, a tetőcserét, a kinti szigetelést, a homlokzat és a csatornák felújítását. Mivel a nyílászárók cseréjét még 2016-ban megoldottuk saját erőből, így mára már jelentősen csökkentettük az épület energia-igényességét és szép, új épületünk van.”

 

Igaz. Öröm ránézni a felújított épületre. A pogármester elmondta, hogy pályáztak a belső munkákra is de úgy néz ki, hogy ez évben mások kapnak az alapból. Jövőre ismét megpróbálják.

 

 

A kisiskolában 2 osztályban folyik a tanítás 35 gyerekkel, az óvodába 15 gyerek jár.

 

A polgármester elmondta, örül, hogy a gyerekek már nem 12-15 fok hidegben fognak dideregni télen. A lakosság is elégedett a munkálatok végeredményével. Mellékesen „eldicsekedett” azzal is, hogy az idén 150 ezer eurót kaptak a falu útjainak az aszfaltozására, amit a következő hónapokban fognak elvégezni.

 

Almágyban a község 160 ezer eurót kapott a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától, a Bethlen Gábor Alaptól.

 

„A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül pályáztunk és sikerrel jártunk”

 

– mondja Agócs Gyula polgármester.

 

 

A munkálatokról Agócs Péter, az Alapiskola és óvoda igazgatója tájékoztat. Elmondja, hogy az épületnek az óvodai részét újítják fel a program keretén belül, annak is a homlokzati részét. A hőszigetelés és a nyílászárók cseréje folyik. A munkálatokat március elején kezdték és augusztus végén fejezik be.

 

„Jól állunk, tartani fogjuk a határidőt. Időben kezdődhet tehát az új tanév szeptemberben”

 

– mondja az igazgató.

Almágy – az óvoda belső tere

Tájékoztat arról is, hogy a költségek része lesz a belső berendezés, bútorok és didaktikai eszközök beszerzése is, erre a nyár folyamán kerül sor.

 

Tavaly önerőből a padlóburkolatot cserélték le és a higiéniai helyiségeket újították fel.

 

„Az épületünk óvodai része így megoldódni látszik. Hátra van az iskolai rész modernizálása, sajnos erre még várni kell. Az idő viszont sürget bennünket, mivel az energia ára folyamatosan emelkedik, és ezzel sajnos a működtetési költségeink is.”

 

Almágy nagyiskola. Kapacitása 231 iskolás, 12 osztállyal és 31 óvodás 2 osztállyal.

 

Tajti – Básti Beáta igazgatónő

 

Tajti – az óvoda.

 

 

Szép eredmény ez mindkét esetben. Bizonyítéka annak, hogy a nevelés, az utánpótlás biztosítása terén a régiónk nincs magára hagyva. Sok lehetőség mutatkozik, több helyre fordulhatnak a rászoruló községek. Egy dolog fontos csak:

 

– Menni kell érte.

 

Minden arra vall, hogy ha tesznek érte, akkor kapnak is segítséget.

 

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!