Fele annyit kell dolgoznia egy bécsi egyetemistának, mint egy budapestinek, ha lakást akar bérelni – írja a Forbes magazin magyar internetes kiadása a CIG Pannónia Biztosító elemzésére hivatkozva. a biztosító a környező országok adatait is alapul véve vetette összea régió fővárosainak lakásbérleti költségeit. Eszerint míg egy bécsi diáknak 97 órát kell dolgoznia egy 24 négyzetméteres lakás bérleti díjáért, addig magyar társának 179 órát.

 

A pontosítás kedvéért: a ledolgozandó munkaórák számát kifejezetten gyorséttermi munkával számolták ki (hasonlóan, mint a Big Mac Index). A fővárosokban megállapított átlagos bérleti összegek abszolút számai szerint Bécs a legdrágább, ahol havi kb. 880 euróba kerül a bérlet. Sorban a második Prága, ahol az átlagos lakásbérlet havi 735 euróra jön ki. Harmadik helyen Budapest található, ahol 530 euróba kerül a havi bérlet. Pozsony az ötödik sorban, a felmérés szerint nálunk a diákok 480 euróért bérelhetnek lakást.

 

A kutatásban legalább 25 négyzetméteres, egyszobás, 1-4. emeleti, bútorozott garzonlakások árait hasonlították össze Budapesten, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Varsóban és Bécsben.

 

  hirdetes_300x300   

Budapest esetében azonban fokozottan érvényes, hogy igen nagy eltérések vannak az azonos méretű és színvonalú lakások között. Áraik viszonylag széles skálán mozognak: 80 és 320 ezer forint között (cca. 250 és 1000 euró között).

 

A legdrágább három város (Bécs, Prága Budapest) rengeteg külföldi diáknak és turistának ad otthont, amelyek felfelé hajtják az albérletek árát.

 

A kutatás azt is megvizsgálni, hogy helyi gyorséttermi munkával mennyi munkaórát kell ledolgozniuk a diákoknak a havi bérletért. Pozsonyban a bérletért a második legkevesebbet kell gürizni, havi 123 órát. Még Bukarestben is 141 munkaórára van szükség a havi lakhatás kipengetésére.

 

Forrás: CIG Pannónia Biztosító

 

Körkép.sk

Nyitókép:  civilhetes.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!